Brandrök från skogsbranden har nått Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

SOS Alarm har blivit nedringt av oroliga personer från Stockholm och Uppsala som känt av röken. SOS Alarm uppmanar folk att undvika att ringa i onödan.

På torsdagsmorgonen kändes röklukten även i Stockholms innerstad, medan igår kväll var det främst personer från Upplands-bro, Rimbo och Täby som ringt till SOS Alarm, men även från Heby, Enköping och Tierp i Uppsala län. Nu verkar det lukta överallt.

Men SOS Alarm rekommenderar folk att tänka ett varv till innan dom ringer.

– Det har börjat komma en hel del samtal från norra Stockholm som rör röklukt ospecifierat. Vi bedömer att den röklukten huvudsakligen kommer från branden i Västmanland och det är inget att oroa sig, säger Anders Klarström som är presstalesman på SOS Alarm.

Inte farligt

Enligt SOS Alarm är brandlukten över Stockholm och Uppland inte farlig men den som vill undvika den bör hålla dörrar och fönster stängda. De menar också att risken är stor att den här lukten håller i sig ett bra tag framöver.

Problemet med samtalen från personer som oroar sig över röklukten, är att de tar upp resurser och tid från SOS Alarm. Tid som bör gå till betydligt mer akuta situationer.

– Allmän röklukt kan påverkas av bränder väldigt långt bort, och vi har massor av personer som ringt från flera olika län som inte direkt drabbats av röken. Det är olyckligt för vi måste ta till vara på våra samtal och utnyttja våra resurser så så få som möjligt går lidandes, säger Anders Klarström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.