Utbildningar med spetskompetens ska bli branschskolor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Branschskolor” ska ge mer arbetskraft

Publicerad

Branschskolor är ett nytt sätt att öka tillgången på arbetskraft inom yrkesområde som marknaden efterfrågar. Under fem år pågår en försöksverksamhet med tio skolor runt om i Sverige, alla nischade på yrkesutbildningar där det i dagsläget saknas arbetskraft.

– Det här är ett sätt att stärka tillgången på arbetskraft. Satsningen ska ge ökade möjligheter att välja yrkesutbildning utifrån yrken där det är lätt att få arbete, säger Cecilia Wigerstad, undervisningsråd på Skolverket.

Skolor i den egna hemkommunen kan inte alltid erbjuda vissa yrkesområden. Det kan bero på att skolan saknar resurser eller utrustning för att utbilda en viss yrkeskompetens.

– Om man till exempel väljer programmet för bygg i sin hemkommun och vill bli plåtslagare men just den inriktningen inte erbjuds på den skolan, då har man möjlighet att söka sig till en sådan här branschskola för att under en kortare period genomföra den delen av utbildningen på en annan ort, säger Cecilia Wigerstad.

10 skolor med nischade utbildningar

Nu har tio skolor runt om i landet valts ut för att delta i försöksverksamheten som kommer att pågå under fem år från och med i höst.

Kravet på skolan är att man anordnar yrkesutbildning på gymnasial nivå och att man bedriver utbildning inom ett yrkesområde som branschen efterfrågar. Maskinteknik, distributionselektriker och karosseri och lackering är några av de utbildningar som finns på de utvalda skolorna.

– Urvalet skedde i konkurrens. Efterfrågan på kompetensen skulle vara högre än antalet individer med den kompetensen. Den sökande skolan skulle påvisa branschens rekommendationer också, säger Cecilia Wigerstad.

Hoppas på ökat intresse

Genom det här försöket hoppas man att intresset för branscherna och för yrkesutbildningar ska öka. Skolverkets analysavdelning har i uppdrag att årligen rapportera om försöksverksamheten.

– Vi har ju den här försöksverksamheten för att kunna utvärdera vad en branschskola innebär. Innebär det ett ökat söktryck, innebär satsningen ett ökat intresse för yrkesutbildningar generellt, på vilket sätt påverkas skolan av att vara branschskola? Vilka erfarenheter vi kommer få och omfattningen blir intressant att se, säger Cecilia Wigerstad.

De tio branschskolorna

  • Curt Nicolin gymnasiet AB Yrkesområdena produkt, maskinteknik, produktionsteknik, design och produktutveckling på gymnasial nivå
  • Elteknikbranschens Utbildnings- och utvecklingscenter ETG. Yrkesområdet distributionselektriker på gymnasial nivå
  • Falu kommun Yrkesområdet karosseri och lackering på gymnasial nivå,
  • Göteborgs Tekniska College GTC Yrkesområdena driftsäkerhet och underhåll på gymnasial nivå
  • Hvilan Utbildning AB Yrkesområdet trädgård på gymnasial nivå
  • PVF Yrke & utbildning AB Yrkesområdet plåtslageri på gymnasial nivå
  • Skellefteå Kommun Yrkesområdet skogsmaskinförare på gymnasial nivå
  • Stiftelsen Installatörernas Utbildningscentrum Yrkesområdena kylmontör och ventilationstekniker på gymnasial nivå
  • Stockholms byggtekniska gymnasium Yrkesområdet golvläggning på gymnasial nivå
  • Utbildningsförvaltningen Göteborgs Stad Yrkesområdena bageri, chark och sjöintendentur på gymnasial nivå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.