Jennys man dog i arresten – vakten kollade för sällan

Uppdaterad
Publicerad
Jennys man hittades död på Kronobergshäktet, trots att han skulle kontrolleras var 15:e minut. Enligt en internutredning har arrestvakten lämnat fel uppgifter om tillsynen.

Det var den 8 juli i år som Jennys man greps och låstes in i fyllecellen på Kronobergshäktet i Stockholm. Några timmar senare hittades han död i sin cell.

Arrestpersonal har i tillsynspapper uppgett att man kontrollerade Jennys man varje kvart.

Men kriminalvårdens incidentutredning visar nu att han snarare tittats till med halvtimmesintervall under en stor del av kvällen.

Inte godtagbart

Det är inte godtagbart, och nu krävs åtgärder för förbättrad tillsyn, konstaterar utredningen.

För Jenny, är sorgen tung att bära.

– Jag blir så ledsen när jag läser det här. Och jag undrar också varför ingen har kontaktat oss anhöriga för att informera oss om någonting. Jag visste inte att man har gjort en utredning nu, säger hon till ABC.

Det var för ett år sedan som SVT började granska dödsfall i polisarresterna. Av de åtta utredningar vi läste visade det sig att alla utom en person avled av drog- och läkemedelsförgiftning. Hade de fått sjukvård i stället för att låsas in i fyllecellen hade de troligen räddats.

Utredningen dröjde 1,5 år

Det dröjde ett år och fyra månader efter det att Jennys man dött av läkemedelsförgiftning i sin arrestcell på Kronobergshäktet innan Kriminalvården lade fram sin internutredning.

Men nu startar också en polisutredning om misstänkt tjänstefel av personalen. Det var först i januari, efter SVT:s reportage, som polisen öppnade en utredning om misstänkt brott. När SVT kontaktar utredaren visar det sig att man ännu inte hållit några förhör, men det ska man börja med nu.

”En del saker blir liggande”

Ulf Höglund, utredare på Citypolisen, fick ärendet på sitt bord den 18 februari.

Varför har det tagit så här lång tid?

– Det dröjde ju innan utredningen hamnade hos oss. Och vi är ju händelsestyrda. Får jag andra akuta saker att göra så måste jag ta det också. Då blir en del saker liggande. Vi har också väntat på Kriminalvårdens egen internutredning som kommit nu.

Är det inte problem att förhöra personal om sådant som hänt för så här länge sedan?

– Det är ju önskvärt att hålla förhör så tidigt som det går.

ABC har sökt ansvarig chef på Kronobergshäktet, men har ännu inte fått någon intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet