Rektor Marcus Segerstedt är besviken på att nationella provet har läckt ut i sociala medier. Foto: SVT / Engelska Skolan

Brommaelever skriver ersättningsprov efter läcka

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Engelska Skolan i Bromma gör på tisdagsmorgonen ett akut uppkopierat ersättningsprov. Detta efter att nationella provet i engelska läckt i sociala medier.

Rektorn för Engelska Skolan i Bromma blev kontaktad av en förälder i morse som meddelande att det nationella engelska provet hade läckt på Snapchat.

– Just nu så sitter våra studenter och gör ersättningsprovet. När studenterna kom i morse bad vi dem att ha tålamod. Vi har ett enda ersättningsprov inlåst i ett kassaskåp ifall något skulle hända, och det ersättningsprovet har våra administratörer har arbetat väldigt snabbt med att få i ordning.

Skolverket bekräftar läckt prov

– När vi fick veta att provet hade läckt kontaktade vi Skolverket, som bekräftade detta för oss. Detta är inte ett problem på vår specifika skola, det är ett nationellt problem. På grund av det kommer våra elever att få göra ersättningsprov, säger Marcus Segerstedt.

Värst för eleverna som drabbas

Rektorn är mycket besviken på att ett nationellt prov återigen har läckt, eftersom det har en stor effekt på verksamheten för både elever och lärare.

– För lärarna är det ett stort administrativt arbete som går förlorat, men ännu värre är det för eleverna som har förberett sig mentalt på att göra provet, säger Marcus Segerstedt.

Tack vare att skolan hade ett ersättningsprov till hands, som snabbt administrerades ut, kunde eleverna ändå göra provet idag. Dessa nationella prov är extra viktiga, det menar landets högsta instans för Internationella Engelska Skolan.

Damian Brunker som är utbildningsansvarig för Internationella Engelska Skolan håller med Marcus Segerstedt, han konstaterar att de i många år förlitat sig på resultaten från nationella proven som en del i deras kvalitetssystem, eftersom de nationella proven är de enda standardiserade proven i Sverige.

Hjälper gärna Skolverket

– Det är en mycket stor besvikelse att proven har läckt för andra året i rad och att våra skolor har blivit tvungna att använda ersättningsproven i stället, säger Damian Brunker.

Han påpekar också att på deras skolor erbjuder det internationella engelskaprovet IGCSE och att det innebär en helt annan säkerhet.

– De har extremt stränga säkerhetsprocedurer runt provförvaringen. Vi delar gärna vår erfarenhet i det här med Skolverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.