Foto: SVT

Besvär som kan uppstå vid amning

Uppdaterad
Publicerad

Några av de besvär som kan uppstå vid amning är såriga bröstvårtor, svampinfektion, mjölkstockning och bröstböld. Här kan du läsa mer om symptomen och behandling.

Ett problem som kan uppstå är såriga bröstvårtor. Om du har sår på bröstvårtorna ska du inte tvätta brösten med tvål eller använda lotion. Du kan tvätta med bröstmjölk eller hålla såren rena med hjälp av koksaltlösning.

Svampinfektion

Vid en svampinfektion i bröstvårtorna får du en svidande och brännande smärta och klåda, både under och mellan amningarna. Ibland kan infektionen också sprida sig in i bröstet via sprickor och sår på bröstvårtorna eller vårtgårdarna.

Mjölkstockning

När du har mjölkstockning är en eller flera mjölkgångar i bröstet tilltäppta så att mjölken inte kan komma ut. Det brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet som kan vara öm. Det är vanligt att du får feber och känner dig sjuk.

Bröstböld

Ibland, men det är ovanligt, kan en infektion i bröstet utvecklas till en bröstböld som innehåller var. Symtomen kommer oftast gradvis under en längre tid. Det är vanligt att känna sig sjuk.

Källa: 1177 Vårdguiden. Där kan du läsa mer om symtom och behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.