Flera brott upptäckta efter razzia mot företag

Publicerad

Efter en razzia mot elva olika företag i nordvästra Stockholm misstänker nu polisen brott mot utlänningslagen, förberedelse till grov människosmuggling, vapenbrott och ett antal narkotikabrott. En person har gripits och flera personer har omändertagits.

Tillsynen gjordes i torsdags och då kontrollerades både mindre butiker och bilverkstäder. Det är den sjätte större insatsen hittills i år där flera myndigheter samverkar mot organiserad brottslighet i region Stockholm.

– Vi har gjort insatser där vi sett att det finns stora brister med illegal arbetskraft och kontanthantering. Det handlar om en svart ekonomi och vi ser även kopplingar till organiserad brottslighet på flera av de objekt vi varit på, säger Erik Ahnlund, insatsledare i lokalpolisområde Rinkeby.

Nio av företagen låg inom lokalpolisområde Rinkebys område och de två övriga i Veddesta i Järfälla kommun och Vällingby.

”Vi hjälper varandra att komma framåt”

Insatsen resulterade i att en person greps för förberedelse till grov människosmuggling samt vapenbrott, tre fall av brott mot utlänningslagen och ett antal narkotikabrott.

Det hittades även brister både i kassahantering och arbetsmiljö och det anträffades tre personer som inte får vistas i landet.

– Det här är ett väldigt bra arbetssätt att jobba tillsammans operativt med andra myndigheter. Vi hjälper varandra i att komma framåt i ärendena. Det blir bra synergieffekter, säger Erik Ahnlund.

De tre brotten mot utlänningslagen handlade om personer som jobbade men som inte hade rätt att vistas i landet eller arbeta. En arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft kan dömas till dagsböter eller, i vissa fall, fängelse i upp till ett år.

”Vi ser ofta en usel arbetsmiljö och ruttna villkor”

När ett stort antal myndigheter arbetar tillsammans har de större möjlighet att titta på flera delar av verksamheten.

Fokus ligger på de företag som fuskar med exempelvis anställningsstöd. Det kan också handla om anställda som har föräldrapenning eller tar emot a-kassa samtidigt som de jobbar eller att det är en farlig arbetsmiljö för de anställda.

Enligt polisen är målet att arbeta mot företagare i regionen som använder illegal arbetskraft, eller fuskar med bidrag, skatter och avgifter.

– Den osunda konkurrensen som det leder till i lokalsamhället, och att människor används på detta sätt, är inte acceptabelt. Vi ser ofta en usel arbetsmiljö och ruttna villkor där människor bor på arbetsplatsen, säger Kristian Halldin, samordnare hos polisen i region Stockholm för myndigheter i samverkan mot organiserad brottslighet.

Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet

I den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserade brottslighet ingår: Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kriminalvården samt i Stockholm även länsstyrelsen.

Ett par myndigheter deltar på plats i insatserna, medan andra endast deltar i planeringen inför och efter genomförandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.