Foto: SVT

Busschaufför: ”Det är hopplöst i den här värmen”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månadens varma väder har gjort det svårt för busschaufförer att arbeta i de stekheta bussarna. Bussdepåerna kokar under solen och ac:n och fläktarna fungerar inte, något som har fått facken att säga ifrån, vilket Mitt i Stockholm var först med att rapportera.

– Det blir stressigt när passagerare kommer fram och säger till, svetten rinner ner hela tiden från min panna och sen får man ju svårt att koncentrera sig på körningen, säger Süleyman Kahruman, busschaufför i Stockholm.

Ett förslag som man har är ett tak över uppställningsplatserna. Idag står många bussar i en öppen miljö där solen lyser direkt på bussarna och värmer upp dem.

– Man ser ju de stora rutorna så värmen strålar in och då kan det vara upp till 38-40 grader varmt i förarsätet när ac:n inte fungerar. Då kan man inte vara en säker förare, för sig själv, för passagerarna och för trafiken runtomkring, säger Yoseph Yohanne, busschaufför och huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.

Klagomål på missförhållanden

Trafikbolaget Arriva har tidigare fått klagomål från facket gällande missförhållanden för busschaufförerna och även skyddsombuden i fackförbundet Kommunal har påpekat hur varmt det är i bussarna då ac och fläktar inte fungerar som de ska.

– Jag skulle inte säga ett tak över uppställningsplatserna ligger jättehögt på agendan med vår hyresvärd SL. Men vad det gäller ac i  bussarna så jobbar vi med att laga de system som finns och när vi köper nya fordon ser vi till att de är utrustade med ac, säger Christoffer Liljendahl, teknisk chef på Arriva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer