Prishöjningen av SL:s månadskort uteblev, vilket istället påverkar utbudet av busstrafik, enligt landstingsrådet. Foto: TT

Bussneddragningar rör upp känslor

Publicerad

I Upplands Väsby växer nu protesterna mot neddragningarna av busstrafiken i kommunen. Det minskade trafikutbudet är enligt trafiklandstingsrådet en direkt konsekvens av att alliansen inte fick igenom en prishöjning av SL-kortet i våras.

I våras fällde en enad rödgrön opposition tillsammans med Sverigedemokraterna alliansens förslag till att höja taxan på 100 kronor på SL:s månadskort. Det har lett till att antalet avgångar i Upplands-Väsbys busstrafik minskat med 25 procent.

Busslinjen mellan Upplands-Väsby station och Löwenströmska sjukhuset har rört upp mest känslor. Mitt på dagen går bussen bara en gång per timme.

– Jag tycker att det är tråkigt eftersom att vi har en stor arbetsplats här. Idag slutar jag fyra men jag får vänta en halvtimme på bussen, säger John-Erik Sjöberg som arbetar som sjuksköterska på sjukhuset.

Hur gör du då?

– Jag tar cykeln när jag kan eftersom att det går snabbare än att vänta på bussen, säger han.

Kritisk till nedskärning

Ann Storkitt, trafikplanerare på Upplands-Väsby kommun, är kritisk till nedskärningarna i kollektivtrafiken och menar att trafikförändringarna är ett problem.

– Vi har en pendeltågstation och därför är busstrafiken väldigt viktig. Vi har 42.000 invånare och bara 11.000 av dem bor inom en kilometer från stationen och resten är beroende av bussar för att ta sig till stationen, säger Ann Storkitt.

Enligt den konsekvensbedömning som kommunstyrelsens ordförande, Mathias Bohman (S), gjort av trafikförändringarna i kommunen kan nedskärningarna enbart tolkas som besparingsåtgärder.  

– Det beslut som tagits är otroligt allvarligt. Jag förväntar mig att landstingsledningen tar tag i det här och löser situationen. Moderaterna har givetvis huvudansvaret men alla partier måste samarbeta, säger Mathias Bohman (S).

Underskott leder till färre bussar

Men trafiklandstingsrådet, Kristoffer Tamsons (M), menar att det inte blir mer pengar till busstrafiken. 

Hur ser du på framtiden kring busstrafiken i Upplands Väsby? Kommer det att bli fler bussneddragningar i kommunen?

– Jag är alltid för utveckling av kollektivtrafiken men jag är också medveten om att mer pengar bygger på en ansvarsfull politik när det gäller intäkter som biljettpriser. Jag hoppas på att vi ser en tillnyktring hos socialdemokraterna här i huset så att vi inte får se den farsen som vi fick se i våras, säger Kristoffer Tamsons (M). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer