Foto: Johan Celsing Arkitektkontor

Byggavtalet klart: Rinkebymoskén blir verklighet för 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kunde SVT Nyheter Stockholm berätta att bygget av Rinkeby moské förväntas kunna sätta igång redan i år. Nu står det klart att det är NCC som kommer bygga.

– Det är en historisk dag, säger Ibrahim Bouraleh, Rinkeby moské insamlingsstiftelse.

Moskén, som kommer ligga intill Rinkeby allé, blir granne med det nya polishuset som beräknas stå klart 2019.

I ett pressmeddelande skriver NCC att projektet kommer genomföras i nära samarbete mellan byggbolaget och Rinkeby moské insamlingsstiftelse.

– Jag är mycket nöjd med avtalet och tackar Gud för att moskédrömmen nästan är i uppfyllelse. Det är en historisk dag, säger Ibrahim Bouraleh, Rinkeby moské insamlingsstiftelse.

Projekteringsarbetet ska starta omgående och bygget beräknas starta efter sommaren. Moskén beräknas stå klar år 2020. Uppdraget förväntas kosta cirka 100 miljoner kronor.

– Det här uppdraget ger oss möjlighet att bygga vidare på de positiva erfarenheter vi har av att finnas på plats i Rinkeby, t ex genom polishuset som vi bygger, och att få vara delaktig i den fortsatta utvecklingen av staden i stort. Det ska också bli väldigt roligt att byggnadstekniskt få uppföra en moské, säger Fredrik Anheim, avdelningschef NCC Building.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.