För få vårdplatser på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge Foto: Maja Suslin/TT

Cancerpatienter opererades för sent

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer med allvarlig cancer blev inte opererade i tid i somras på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Vårdplatserna var för få.

– Det är den värsta sommaren någonsin. Före sommaren ringde vi runt till de andra universitetssjukhusen och frågade om de kunde hjälpa oss. De undrade om vi skämtade – alla har samma problem, säger överläkaren Ralf Segersvärd till Dagens Nyheter.

Operation bör ske snabbt

De drabbade patienterna lider av lever- eller bukspottkörtelcancer, där operation bör ske inom 36 dagar efter ställd diagnos. Cancertyperna har diffusa symptom och upptäcks ofta sent, och det är därför avgörande att operationen sker snabbt.

Segersvärd, som granskat de tolv fallen, kan inte säga om någon av patienterna avlidit efter de försenade ingreppen. Skälet är patientsekretessen. Tre av fallen har dock anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer