Foto: TT

Chatt: Hur hanteras sjukvården i Stockholm under coronapandemin?

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor är bristen på vårdplatser? Vad prioriteras just nu? Ställ dina frågor till hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) här i vår chatt.

SVT rapporterade · Hur hanteras sjukvården i Stockholm under coronapandemin?

Nu stänger vi chatten för idag. Tack för alla frågor! Ni kan läsa mer om hur sjukvården hanteras här:
13.02
Varför har vi högre dödlighet i Sverige jämför med tex. Israel och Norge som har ungefär lika många eller ännu fler drabbade Cov-19 patienter?
Den frågan kan inte jag som politiker svara på, det beror förstås på hur många man känner till av dem som har fått covid-19. Folkhälsomyndigheten kan säkert ge bättre svar.
13.02
Hej!
Det här förut pratats om antalet intensivvårdsplatser i Stockholm och att de på kort tid kunde ökas med 50%.
Hur är läget idag, hur många platser har vi och vad finns det för möjliga eller pågående planer för att utöka kapaciteten? Är vi i nuläget nära en situation då intensivvårdsplatserna inte räcker till?
Hej! Planen är att på kort tid fördubbla intensivvårdsplatserna på akutsjukhusen, i Älvsjö öppnar vi fler i samarbete med Försvarsmakten, och vi förbereder för att öppna ännu fler i våra sjukhus eller andra tomma lokaler vi har tillgång till. Den senaste rapporten är att det fortfarande finns lediga platser tillgängliga.
13.07
Det produceras skyddsutrustning av olika privata initiativ, kan ni inte använda dem nu när allt verkar sina?
Jo, många är med och bidrar och vi ska all den utrustning som den medicinska ledningen anser går att använda. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp.
13.08
Varför har ni ansvariga inte sett till att det finns skyddsmaterial i lager för sjukvården?
Hej! Det finns naturligtvis ett lager, vi har ett stort centrallager i Region Stockholm som levererar till sjukhusen när de beställer material. Åtgången har nu varit enorm, en vanlig vecka kanske det går åt 180 ansiktsmasker, men under vecka 10 gick det åt 20 000. Våra medarbetare förutsåg det ökade behovet och lade beställningar i god tid, men leveranserna har inte fungerat eftersom andra länder har slutat exportera. Alla regioner har samma problem och nu samarbetar vi tillsammans och med Socialstyrelsen för att lösa problemen. Det är uppenbart att vi kommer behöva en inhemsk produktion av skyddsutrustning.
13.08
Hej!
Hur prioriterar /tänker ni när det planeras att invånarna i Kista / Rinkeby ska kunna få ta coronaprover men inte anställda inom sjuk- och äldrevård ?
Samma regler gäller för alla, det betyder att de som är sjuka och kommer till sjukhus och kanske behöver bli inlagda som testas. Oavsett var de kommer ifrån.
13.12
Hej hej.
Hur vill ni förändra vården efter denna kris?Framförallt se till att det finns ”luft” i systemet där sköterskor och läkare inte förväntas jobba stenhårt varje arbetspass. Samt locka mer erfarna till storsjukhusen istället för att de arbetar inom kommun där de ofta får mer betalt.
Min kompis är barnmorska- det finns aldrig någon lugn natt där oavsett sjukhus hen arbetat. Näst in till platsbrist varje natt i åratal.
Hej! Vården gör just nu en fantastisk omställning och visar verkligen att man har förmåga att klara kriser. Långsiktigt är det nödvändigt att bygga ut vården, med fler vårdplatser både på och utanför sjukhus, och fler kollegor framför allt för sjuksköterskorna.
13.12
Patienter med COVID-19 som vårdas på sjukhus och där livsuppehållande behandling inte längre är meningsfullt - kommer de att stanna kvar på sjukhus eller kommer de att skickas till SPSV, SÄBO och ASIH för palliativ vård i livets slutskede?
Det måste som i andra fall göras bedömningar utifrån vad som är bäst för patienten, det är en medicinsk och inte en politisk fråga.
13.12
Hur kommer det sig att man under rådande kris, bestämmer sig för att SÄLJA Bromma sjukhus, när det uppenbart SAKNAS vårdplatser och situationen inte lär bli bättre?
Bromma sjukhus är en viktig del av Stockholms sjukvård med många framför allt geriatriska vårdplatser. Försäljningen av sjukhusfastigheten möjliggör att idéburna Stockholms sjukhem får möjlighet att fortsätta driva och utveckla sin uppskattade vård. De planerar för övrigt att öppna en geriatrisk avdelning särskilt för äldre med covid-19.

Region Stockholm har ett stort fastighetsbestånd och slutför just nu investeringar på ca 40 miljarder. Det är viktigt att vi kan använda skattebetalarnas resurser effektivt för att få så mycket vård och så bra vårdlokaler som möjligt. 
13.14
Hur går det rekryteringen av frivilliga som vill bli sjukvårdare, och hur ska de utbildas??

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer