Brandbilar på uttryckning hade svårt att ta sig fram i bilköerna. Foto: chauffören Tomas.

Chauffören Tomas: ”Det var kaos överallt”

Publicerad

I natt stängdes Klaratunneln av för renovering vilket skapade stora störningar i trafiken. Tomas har varit chaufför i Stockholm över 20 år och han menar att han aldrig sett något liknande.

Natten till torsdag stängdes utfarten från Klaratunneln till Mäster Samuelsgatan av för renovering och natten till fredag stängs även infarten på samma sträcka av. Arbetet beräknas pågå till den sista maj och tills dess kommer tunneln att vara avstängd.

– Tyvärr så finns det inga bra sätt att undvika trafikproblemen. Vägarbetena måste göras, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i Stockholms stad.

”Det som hände i dag saknar motstycke”

Tomas arbetar som chaufför och kör bil i Stockholm i princip varje dag.

– Jag har kört bil i 22 år. Det som hände i dag saknar motstycke, säger han.

Det är inte bara Klaratunneln som är avstängd utan vägarbeten pågår även på andra ställen i city. I dag var till exempel Herkulesgatan, en av de alternativa vägarna att ta istället för tunneln, också avstängd.

– Jag förstår att man måste stänga av vägarna men inte på samma dag. Hur man har tänkt eller inte tänkt – det vet jag inte, säger Tomas.

Omlagda rutter för bussar

För att vägarbetena ska störa så lite som möjligt försöker trafikkontoret samordna mellan SL och Trafikverket. Bussar som går via Vasagatan har till exempel lagt om sina rutter för att undvika köer.

– Generellt sett försöker vi planera arbeten så att det stör så lite som möjligt och samordnar trafiken och kollektivtrafiken för att skapa så god framkomlighet som möjligt, säger Erik Söderberg.

”Det var kaos överallt”

Trots att trafikkontoret informerat om avstängningen av Klaratunneln uppstod stora problem i trafiken på torsdagen.

– Det var följdverkningar ända bort till Farsta, det var kaos överallt. Alla frågade sig vad det är som pågår, det var helt galet, säger chauffören Tomas.

Samtliga vägarbeten med relaterade störningar går att följa på trafiken.nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.