I reportaget berättar Christel Nordlander Ström om hur hon försökte larma om missförhållande på Stockholms centrum för ätstörningar. Idag arbetar hon inte kvar. Foto: SVT

Chef tvingades bort från Stockholms centrum för ätstörningar – hade kritiserat att vårdpengar försvann

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare administrativa chefen på Stockholms centrum för ätstörningar, Christel Nordlander Ström, stängdes av från sitt arbete efter att hon kritiserat att vårdpengar istället användes till klinikens forskningsprojekt. Mot ett avgångsvederlag på två årslöner avtvingades hon enligt henne själv ett löfte om att ”inte prata med Uppdrag granskning”.

SVT Stockholm har nyligen kunnat berätta att en granskningsrapport beställd av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen riktar allvarlig kritik mot att Stockholm centrum för ätstörningar, SCÄ, tagit vårdpengar till sina forskningsprojekt, till en summa om minst 9 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär vård för 1 800 patienter under fyra år.

Men redan 2018 försökte personal påpeka för ledningen i Stockholms läns sjukvårdsområde, landstinget, vad som pågick, visar mejl som SVT Stockholm tagit del av. I mejlet som före detta enhetschefen Ronnie Salo skickade i december 2018 står bland annat följande: ”Christel Nordlander Ström har också påtalat att vår FoU-enhet på intet sätt har de intäkter som krävs för att balansera sin budget. Istället beslutar Yvonne(verksamhetschefen) att man ”brandskattar” de kliniska verksamheterna för att täcka den rätt avsevärda minusbudgeten på FoU.”

Fick sparken från SCÄ

Christel Nordlander Ström som varit administrativ chef på kliniken menar att hon tvingades sluta eftersom hon kritiserat ledningen för att ha tagit pengar vårdpengar till forskning. Och hon får stöd av tidigare chefer på Stockholm centrum för ätstörningar.

– De gjorde sig av med den som hade bäst kunskap om budget och som hade påtalat att så här får man inte göra, säger Ronnie Salo som tidigare arbetat som enhetschef på SCÄ.

I avgångsavtalet står att den sparkade chefen, Christel Nordlander Ström slutade på egen begäran mot ett avgångsvederlag. Men hon lämnade inte kliniken av fri vilja. Hon menar att ledningen dessutom ville belägga henne med munkavle då det ingick ytterligare en detalj i överenskommelsen.

– Villkoret som var muntligt var att jag inte skulle prata med Uppdrag granskning.

Yttrandefrihetsexpert om avtalet

Att säga till offentliganställda att de inte får tala med journalister är olagligt. Och att avtala bort någons yttrandefrihet, är inte möjligt. Stämmer uppgifterna är det allvarligt, menar Nils Funcke som är expert på yttrandefrihet och offentlig förvaltning.

Psykiatrichef svarar på kritiken

HR-direktör Ann-Charlotte Francis och verksamhetschef Yvonne von Hauswolff Julin på Stockholms centrum för ätstörningar vill inte låta sig intervjuas av SVT Stockholm. Men Anna Stenseth, högsta chef för psykiatrin i Stockholms läns sjukvårdsområde ställer upp på telefon. Hon som på mejl fick information om att Christel Nordlander Ström riskerade att få sparken för sin kritik.

– Jag tog del av det mejlet och efter det tittade vi närmare på om det låg något i kritiken om vårdpengarna, säger hon.

Hur ser du på att den tidigare chefen på SCÄ menar att hon fick sparken på grund av att hon kritiserade ledningen där?

– Jag ser ingen som helst koppling mellan hennes kritik och att hon fick sluta.

Har ni sagt till henne att hon inte får tala med Uppdrag granskning efter att hon slutade på SCÄ?

– Jag har inte varit delaktig i avslut kring den här personen så jag kan inte gå in på den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.