Följ med in på en av redaktionerna och hör om skillnaden nu när tidningarna slagits ihop. Foto: SVT

Chefredaktören: ”Nödvändigt att slå ihop tidningarna för att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Första numret av veckotidningen Mitt i har nått läsarna efter att just Mitt i och Stockholm Direkt slogs ihop i somras och 53 tjänster försvann. Chefredaktören Joakim Fransson säger att affären var nödvändig för att överleva på sikt.

– Det var av nöd tvunget. Vi stod inte själva på egna ben. Varken Mitt i-koncernen eller Direktpress-koncernen gick med vinst och man kannibaliserade på varandra på annonsmarknaden, säger Joakim Fransson som är chefredaktör på den sammanslagna tidningen Mitt i.

Gunnar Nygren är professor i journalistik på Södertörns högskola och har forskat på lokaljournalistik.

– I det korta perspektivet blir det färre journalister och det är sämre för demokratin om vi har mindre mångfald och färre ögon som bevakar det lokala.

Samtidigt menar Nygren att det i det långa perspektivet kan vara ekonomiskt bra att slå ihop tidningarna och på det sättet ge en stark lokaltidning.

När tidningarna slogs ihop i somras försvann sammanlagt 53 tjänster och 43 personer berördes. Sammanlagt försvann 25 journalisttjänster. I dag jobbar 136 personer i koncernen, enligt Patrik Vincent, vd på Mitt i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.