Foto: Privat

Chefsåklagare: ”Inget brott begicks när advokat trycks ner på marken av polis”

Uppdaterad
Publicerad

Inget brott begicks av polisen när advokat Gabriel Barsoum trycktes ner av polisen för att han vägrat att visa legitimation.

– Vi har inte inlett någon förundersökning om tjänstefel. Vi ansåg att det inte var ett brott, säger Mats Ericsson, chefsåklagare Särskilda åklagarkammaren.

Det var i lördags som advokat Gabriel Barsoum färdades i en bil som stoppades av polisen vid en bensinmack i Botkyrka. Nu har åklagarmyndigheten beslutat att förundersökningen om tjänstefel inte inleds, något Gabriel Barsoum får reda på först när SVT ringer upp honom.

– Jag är förvånad över beslutet. Åklagaren har lyssnat på poliserna och sedan fattat ett besluta att lägga ner förundersökningen. De har inte hört min version, andra vittnen, tagit del av övervakningsfilmer från platsen eller begärt att få ta del av hela min film, säger han.

”Ingen slump att bilen stoppas”

Enligt chefsåklagaren Mats Ericsson var det ingen slump att polisen var på plats vid den bensinmack där bland annat en flicka sköts ihjäl förra året. Bilen som advokat Gabriel Barsoum var passagerare i, kunde på ett visst sätt knytas till grov brottslighet och polisen gjorde bedömningen att det kunde finnas personer av intresse i den.

– Polisen har rätt och möjlighet att göra kontroller. Polisen uppfattade att han inte ville ge sina uppgifter inför de andra och bad honom stiga ur. Men även utanför bilen ville han inte uppge vem han var, säger Mats Ericsson, chefsåklagare Särskilda åklagarkammaren.

Visiteras

Advokaten ska samtidigt ha haft båda händerna i jackans bröstfickor. Efter att polisen vid upprepade tillfällen ska ha bett honom att visa händerna och han vägrat, så beslöt polisen att visitera honom. Advokaten behåller händerna i fickorna, något som kollegan uppfattar som motstånd och beordrar honom lägga sig ner på marken.

– Att advokaten hade händerna i fickorna fick poliserna att tro att han hade något att dölja, säger Mats Ericsson.

”Svårt att se en domstol skulle döma”

Ingenting påträffades. Det visade sig att advokaten hade fastnat med sin ena hand i fickan.

– Jag säger inte att polisens arbete är perfekt men vårt arbete är mer formellt – har det begått ett brott eller inte. Jag har svårt att se att en domstol skulle döma för ett brott, säger Mats Ericsson, chefsåklagare.

Gabriel Barsoum säger till SVT att han troligtvis kommer begära en omprövning av ärendet och att uppgifterna om att bilen skulle kunna knytas till brottslighet är felaktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.