Chefläkaren har aldrig sett liknande belastning i sjukvårdssystemet tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Det råder ett akut pressat läge inom sjukvårdsystemet. Nu larmar regionens chefläkare för prehospital vård att han aldrig sett något liknande tidigare.

– Med största sannolikhet kommer det bli ännu värre under jul, nyår och trettonhelgen eftersom trycket brukar öka ännu mer då, säger Patrik Söderberg.

Fler patienter söker vård och antalet ambulansutryckningar har ökat med 14 % från vecka 46 till vecka 49, enligt siffror från SOS Alarm som skickas till Regionen och som SVT Nyheter Stockholm tagit del av.

Skarpare bedömningar av SOS

Regionen försöker nu göra insatser för att avlasta vården. Bland annat genom att förstärka 1177 så att samtalen ska besvaras snabbare och förstärka så att SOS alarm kan göra skarpare och bättre bedömningar vid utlarmningar.

Enligt Region Stockholms chefläkare för prehospital vård Patrik Söderberg behöver SOS alarm, som tar emot samtal på 112, vid larm oftast ta det säkra före det osäkra eftersom sjukdomstillstånd är svåra att bedöma på telefon.

Regionen har hört av sig till andra regioner om ambulanshjälp men det är i nuläget inte akutellt. De diskuterar även om regionen ska gå upp i stabsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.