Sven Å Christianson. Bilden är från 2010. Foto: Claudio Bresciani/TT

Christiansons roll på SU ska diskuteras

Uppdaterad
Publicerad
Psykologiprofessorn Sven Å Christiansons uppdrag på Stockholms universitet ska diskuteras av ledningen efter den senaste mediegranskningen av Kevinmordet, skriver Dagens Medicin. Men professorn försvarar sin roll i utredningen.

Minnesforskaren Sven Å Christianson har ett halvtidsuppdrag på psykologiska institutionen där han håller i kurser och är ensam expert i rättpsykologi.

– Vi tar kritiken på största allvar. Vi ska titta på om det ligger något i den och sedan ska vi i dialog hitta en väg framåt, säger Håkan Fischer, professor och prefekt på psykologiska institutionen, till Dagens Medicin.

Professorn spelade en avgörande roll i polisutredningen som slog fast att två bröder, fem och sju år gamla, låg bakom mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998. Polisen har i efterhand kritiserats för att förhören var utdragna, och hur vallningarna med bröderna genomfördes.

Sven Å Christianson kommenterar granskningen i SVT:s Gomorron Sverige. Han säger att han kopplades in i utredningen en månad efter mordet, och att han informerades om att föräldrarna berättat att bröderna kommit hem med blöta kläder och sagt att ”Kevin ligger i vattnet”.

– När jag tar del av informationen som kommer från föräldrarna, och det barnen i fragment berättar, utgår jag bara från att det kan finnas mycket mer att berätta, säger Å Christianson.

– Vi ser det i andra undersökningar där barn har bevittnat våld, där berättar åtskilliga forskare att det tar lång tid innan barnen kan närma sig och berätta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet