Foto: Rolf BrattströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort cigarettfynd i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals cigaretter med ryska etiketter har flutit i land vid Huvudskär. Men fyndet är bara ett av många.

Tidningen Skärgården var först att skriva om ett stort fynd av cigaretter vid Huvudskär i mitten av september. Nu säger Tullverket att fyndet vid Huvudskär var ett av många.

– Det har påträffats cigaretter på ett antal platser i skärgården, säger Åsa Gunnarsson, pressinformatör på Tullverket. 

I övrigt är Tullverket förtegna om detaljer men bekräftar att man inlett en förundersökningen om grovt tullbrott, vilket är rubriceringen för smuggling av cigaretter.

Tjugo säckar med cigaretter

Seglaren Rolf Brattström upptäckte tobaken när han var ute och seglade i skärgården för ett par veckor sedan.

– Då pratade jag med Skärgårdsstiftelsens föreståndare som berättade att det flutit iland mängder med tobak vid en sydostlig kuling några dagar tidigare.

Ryska cigaretter

Föreståndaren visade upp sitt förråd där man samlat in ett tjugotal säckar fyllda med cigaretter. Samtliga märkta med kyrilliska varningstexter.

– Uppenbarligen är det cigaretter avsedda för den ryska marknaden men hur dessa hamnat i Sverige kan man bara spekulera i, säger Rolf Brattström.

Kustbevakningen hade två båtar på plats för att plocka upp cigaretterna bara vid Huvudskär men har därefter lämnat över ärendet till Tullverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer