Hör Elsa och Cornelia om varför de sökte sig bort från regionen för sin insemination. Foto: Moa Ferm/SVT

Elsa och Cornelia valde bort insemination i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

När Elsa och Cornelia bestämde sig för att skaffa barn hade de svårt att hitta information om hur processen skulle gå till. Efter ett tips valde de att söka sig bort från Stockholm när det var dags för insemination.

– Vi fick höra att det var ett och ett halvt års kö i Stockholm, så vi åkte till Falun, säger Cornelia Axelsson.

Stockholmsparet beskriver hur de efter kontakt med olika läkare och kliniker till slut följde ett råd de fick i ett socialt forum: att göra inseminationen på en privat klinik i Falun, där var det ingen kö. De blev gravida på första försöket och när SVT träffar dem är det sju veckor kvar till beräknad födsel.

Delar med sig i podd

När de startade en podcast för att dela med sig av sina erfarenheter fick de snabbt stor respons.

– Vi har fått så många frågor, vi kunde aldrig tro att det skulle finnas ett sådant behov, att man vet så lite om hur den här processen går till, säger Elsa Swärd Brattström.

”Aldrig haft så korta väntetider”

Tekla Lind på Karolinska i Huddinge är medveten om att par lämnar staden för insemination på privata kliniker i andra län.

– Jag tycker det är sorgligt, för vi har aldrig haft så här korta väntetider i Stockholm som vi har just nu, säger hon.

Information ska skickas ut

Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd. Foto: Foto: ORA LOREK / TT

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) menar att tydlig information kring assisterad befruktning finns hos Karolinska och på 1177 Vårdguiden. Men regionen kommer nu göra ett särskilt informationsutskick till stadens vårdgivare kring de korta kötiderna.

– Det är olyckligt om det trots allt upplevs vara en informationsbrist, framför allt om man i andra delar av vården inte känner till eller ger korrekt information och guidning, säger hon.

Insemination med donerade spermier

Sedan hösten 2016 har ungefär 90 personer från Stockholms län fått insemination eller IVF med donerade spermier på den privata kliniken i Falun.

Mellan 2017 och 2019 har Karolinska i Huddinge behandlat 312 personer, par och ensamstående, och 215 personer har fått insemination med donerade spermier på en vårdvalsklinik i Stockholm.

Alla behandlingar på patienter från Stockholm finansieras av Region Stockholm, oberoende av var i landet de utförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.