Åsa Saltin har inga problem med om det skulle bli hörlursförbud vid cykling. Visa alla (2)
Visa alla (2)

NTF varnar för hörlurar i trafiken

Publicerad

I fler länder, bland dem Tyskland, är det förbjudet att använda hörlurar eller öronsnäckor när man cyklar. Nu lyfts frågan om ett förbud även i Sverige.

Det finns däremot ingen färsk statistik över hur många cyklister som skadats eller dödats i den svenska trafiken när de använt lurar eller snäckor. Men i Storbritannien har en debatt seglat upp efter att sex cyklister med hörlurar omkommit under en tvåveckors-period.

Och från NTF är man positiv till en diskussion om riskerna.

– Cykling och hörlurar hör inte ihop. Faran är att du hör inte omgivningen. Det är svårt för dig att uppfatta risksituationer. Du tappar fokus på cyklingen helt enkelt, säger Marie Nordén, generalsekreterare i NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande.

– Jag har inga problem med det förslaget. Jag råkar ha dem i för tillfället men utan ljud, det är bara om någon ringer så kan jag svara, säger Åsa Saltin till SVT Nyheter Stockholm.

En tidigare undersökning från ett försäkringsbolag, visar att hälften av de unga i Sverige har lurar när de cyklar. En annan studie från bland annat Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visade att cyklister som får ett telefonsamtal under körning kompenserar den uppmärksamheten med att köra långsammare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer