Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tidslinjen över våldsdåden i september. Utöver våldsdåden som listas i videon tillkommer tre dödsfall från ett enda dygn, 28-29 september. Foto: SVT

Dag för dag: Här är våldsdåden i september

Uppdaterad
Publicerad

September är nu den dödligaste månaden, när det kommer till skjutvapenvåld, sedan december 2019. Totalt har elva personer dödats i våldsvågen – fyra av dem har ingen koppling till gängkriminalitet, enligt SVT:s källor. Här listar vi de av månadens våldsdåd runtom i Sverige som tros hänga ihop med en konflikt i den kriminella världen.

Det handlar om gängledaren Rawa Majid och hans tidigare högra hand Ismail Abdo, som nu ska ha blivit dödsfiender. Enligt SVT:s källor har det funnits konflikter mellan de två personerna under en längre tid, men det har eskalerat på senare tid.

Beslag av droger ska ha skapat skulder, och enligt åklagare har Rawa Majid anklagats för att ha lurat sina egna langare.

Dåden mot deras anhöriga har gjort att konflikten nu tycks handla mer om heder och hämnd än om makt och pengar. Under september blev det allt mer våldsamt och i videon ovan listas konfliktens blodiga dåd.

Efter att grafiken färdigställdes tillkom ytterligare tre dödsfall, en sprängning i Uppsala, en skjutning i Jordbro samt en i Fruängen. Samtliga under bara några timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.