Arkivbild. Dags att plocka upp skräp. Foto: TT

Dags för den stora skräpplockardagen – firas med familjefest i Kungsan

Publicerad

Under lördagen kommer miljoner människor över hela världen plocka skräp, både till havs och på land. Det är internationella skräpplockardagar och Håll Sverige rent passar därför på att införa en dag även för Sverige.

Lördagen den 15 september är det tioårsjubileum för World Cleanup day, ett evenemang där miljontals volontärer plockar skräp i 150 länder. Det är dessutom den över 30 år gamla International Coastal day, som också har volontärer i över 100 länder men som framför allt städar upp längs kusterna. I Sverige sköts det av idrottsungdomar, i Stockholms län är det 18 klubbar som ställer upp.

I samband med de gigantiska städdagarna beslutade Håll Sverige rent att ha en egen dag på samma datum med fokus på skräp i Sverige.

– Det började med att vi sade att ”nu har World Cleanup day jubileum, då borde vi göra en insats”, och då bestämde vi att göra det till en Håll Sverige rent-dag, säger Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige rent.

Stor famljefest – kronprinssesan inviger

Dagen kommer att uppmärksammas med en stor familjefest i Kungsträdgården med aktiviteter och artister som Miss Li, Petter och Electric Banana Band samt invigningstal av kronprinsessan Victoria.

– Den här dagen ska fokusera på nedskräpningen, vi vill visa upp alla goda inititativ som görs och inspirera så många som möjigt att hjälpa till att stoppa nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, som säger att lösningen på nedskräpningen kan vara enkel:

– Lösningen är att inte skräpa ner och föregå med gott exempel genom att plocka upp skräp. Då visar man upp hur man vill ha det.

Hoppas på mycket uppmärksamhet

Johanna Ragnartz säger att det finns mycket annat också att fokusera på, som producenter, men den här dagen handlar det om nedskräpning.

– Vi hoppas på att det blir riktigt mycket uppmärksamhet på det här, och att det blir så mycket folk i Kungsan att alla inte får plats. Att vi kan få alla att bara plocka upp ett skräp. Om man gör det, då kommer tankarna och man börjar se omfattningen av nedskräpningen och förstår problemet.

Fakta och tips om skräp – fimpar en riktig miljöbov

Visa

Det absolut vanligaste skräpet i stadsmiljö är fimpar. Enligt Håll Sverige rent  hamnar en miljard fimpar på gator och torg i Sverige, och 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer har med tobak att göra, som fimpar, snusdosor och cigarettpaket.

Det mesta skräpet utmed kusten och i havet består av plast och 80 procent av allt skräp i havet kommer från land.

Fem tips från Håll Sverige rent på vad du kan göra

1. Skräpa inte ner

2. Plocka upp skräp som du ser

3. Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg

4. Tacka nej till engångsplast som sugrör och plastlock

5. Ta med egen påse till affären.

Källa: Håll Sverige rent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer