”Dålig hjälp till misshandlade män”

Uppdaterad
Publicerad

Boende, samtalsterapi och juridisk hjälp. Det vill partiet att Stockholms stad ska erbjuda män som utsätts för våld av sin partner. Men Alliansen menar att hjälpen redan finns.

I en motion som nu lämnats in till kommunfullmäktige vill Miljöpartiet att Stockholms stad öppnar en riktad verksamhet för våldsutsatta män. Jourtelefon, terapisamtal, skyddat boende och juridsikt stöd ska finnas.

– Vi tycker inte att det finns tillräcklig med hjälp till kvinnor som blir misshandlade heller. Men för män finns det nästan ingenting, säger gruppledaren Stefan Nilsson (MP)

Förra veckan berättade Abc om Joel som utsatts för misshandel under 20 år av sin föredetta fru, men aldrig vågat berätta eller anmäla händeslerna. Reaktioner från män med liknande berättelser har varit många.

– Det finns nästan ingen hjälp för män i den här situationen att få. Man kan vända sig till polisen och få hjälp att göra  en anmälan. Men att ta hand om det som känns efteråt finns det inte så många som hjälper till med, säger Mårten af Ekenstam, familjeterapeut på Mansjouren.

Mindre stöd till mansjour

Stockholms stad ger ungefär 16 miljoner kronor i bidrag till mans- och kvinnojourer. Drygt två miljoner av dem går till riktad verksamhet för män. Manscentrum i Stockholm får ungefär 1,8 miljoner. Men där tar man emot män som slår, oftare än män som blir utsatta. Mansjouren får 215.000 kronor.

Något som miljöpartiet i Stockholm har uppmärksammat.

– Generellt så ska de få samma hjälp som misshandlade kvinnor får men så ser det inte ut i praktiken. Det finns väldigt lite hjälp för män och eftersom de inte vet var de ska vända sig vänder de sig ingenstans alls, säger Stefan Nilsson (MP).

”Finns en hel del hjälp”

Men alliansen i Stockholm håller inte riktigt med.

– Det finns en hel del hjälp att få. Dels de institutioner vi har som jobbar med kvinnor, de hjälper också män. Det finns Relationsvåldscentrum och Alla kvinnors hus, säger vikarierande socialborgarrådet Marie Ljungberg Schött (M)

Stämmer inte

Men när Abc ringer Relationsvåldscentrum så säger dem att det inte stämmer. De har ingen verksamhet för män som blir slagna av kvinnor i sina relationer.  På Alla kvinnors hus hjälper man gärna män om de hör av sig. Men de säger samtidigt att det inte har hänt särskilt ofta.

Efter att vi gjort intervjun ringer Marie Ljungberg Schött upp oss via sin pressekreterare och meddelar att de vet att uppgifterna var felaktiga men hon vill inte ställa upp på en ny intervju.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.