Foto: SVT

Dålig lönsamhet – specialistmottagning lägger ner i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Specialistmottagningen inom ortopedi, barn och öron-näsa-hals i Rinkeby lägger ner efter tio år. Verksamheten är inte tillräckligt lönsam för det privata vårdbolaget Aleris som driver mottagningen idag, men ett annat vårdföretag kommer att ta över.

Specialistsjukvården i Rinkeby som drivs av Aleris lägger ner efter tio år och det har väckt debatt i Stockholms läns landsting.

– Jag tycker att det hotar kontinuiteten. I ett område där man har så dålig folkhälsa behövs det långsiktighet, säger socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson.

Svårt att rekrytera läkare

Förorterna kring Järvafältet har sämre folkhälsa än andra delar av staden, vilket gör det dyrare att bedriva vård där. Att rekrytera läkare har varit svårt och nu ersätts alltså Aleris av ett annat företag som väntas bedriva vård för öron-, näsa-, hals, ortopedi samt barn- och ungdomsmedicin.

Vilket företag det blir är inte offentligt ännu. Landstingsmajoriteten tycker att socialdemokraternas kritik är obefogad.

– Socialdemokraterna har velat avskaffa de privata vårdaktörerna. Regeringen jobbar på för att hindra privata vårdaktörer, det här är bara ett led i deras politik. De vill inte ha privata vårdaktörer och om de fick bestämma så skulle de inte finnas i Järva. Då skulle vi få ett betydligt sämre vårdutbud för invånarna där, säger liberalernas sjukvårdslandsingsråd Anna Starbrink.

Oppositionen: Ställ tuffa krav

Men Socialdemokraterna vill visst ha privata företag i vården.

– Vi ska inte vara naiva, vi ska ställa oerhört tuffa krav på dem också så de agerar samhällsnyttigt och inte bara är nyttiga för deras aktieägare, säger socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Dag Larsson.

En av anledningarna till att Aleris inte gjort så stor vinst i Rinkeby är att läkarbesöken drar ut på tiden, patienterna är sjukare än i innerstan och behöver oftare tolk. Men att det nya företag som tar över specialistsjukvården i Rinkeby kommer lösa det som Aleris inte kunde klara av, det ser sjukvårdslandstingsrådet som en självklarhet.

– Jag förutsätter att de har gjort en grundlig analys av vilket erbjudande de vill ge till invånarna i Järva. Jag välkomnar det, vi behöver ett bra vårdutbud där, liberalernas sjukvårdslandsingsråd Anna Starbrink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.