S: Äldrevården och hemtjänsten eftersatt

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms äldrevård och hemtjänst är eftersatt. Det säger Socialdemokraternas opposionsborgarråd Roger Mogert efter ABC:s inslag i går om att allt fler anhöriga själva vårdar sina äldre.

– Man måste sluta skära ned på äldreomsorgen i Stockholm. Vi har en växande skara äldre och vi måste vara beredda att betala för det, säger Roger Mogert.

ABC:s reportage om Kristina Mattsson som själv tar hand om sin svårt sjuke man Nils i deras hem har väckt känslor och reaktioner hos tittare.

– Jag vill inte att Nils ska vara på ett ställe där han blir misskött, berättade hon i ABC:s reportage.

Trots den tunga arbetsbördan hemma vågar Kristina inte ha Nils på ett vårdboende. Och hemtjänsten räcker inte till som kompensation.

– Det finns ju ett underliggande problem i Stockholm. Vår hemtjänst och äldreomsorg har länge spelat i lägsta divisionen. I Socialstyrelsens studie var vi på 275:e plats bland landets kommuner. Det finns en brist på förtroende för Stockholms hemtjänst, säger Roger Mogert.

Vårdskandalerna med till exempel Caremas äldreboenden i Stockholm har förmodligen påverkat förtroendet för vården. Och de anhörigas oro är berättigad, tycker Roger Mogert. Om han fick som han ville skulle Stockholm satsa 100 miljoner extra på äldreomsorgen.

ABC har inte kunnat nå äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) för en intervju.

Att allt fler faktiskt känner att de själva måste vårda sina anhöriga, något som slås fast i en rapport från Socialhögskolan, drabbar samhället i flera led, menar man på fackförbundet Kommunal.

– Kommunal har ju kunnat visa att många måste gå ned i arbetstid för att ta hand om sina föräldrar, och det är ju inte bra om man inte kan arbeta på heltid, säger Ulf Bjerregaard, förhandlingsansvarig på kommunal Stockholm.

– Vårdbiträden och sjuksköterskor i hemtjänst kan inte ge den hjälp som de gamla behöver. Det skapar ju en oerhörd stress, och det kan man hantera på olika sätt. En del stänger av sina känslor. Eller så kanske man blir sjukskriven helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anhöriga ersätter äldreomsorgen

Mer i ämnet