Stora skillnader bland Stockholms skolkommuner. Foto: TT

Danderyd bästa skolkommun i länet

Publicerad

När Lärarförbundet rankar Sveriges Bästa skolkommun så hamnar Danderyd på plats nio av landets 290 kommuner. En stor del av de andra kommunerna i Stockholms län klarar sig däremot sämre än snittet. Haninge och Nynäshamn är nära botten på listan.

En stor del av Stockholmskommunerna hamnar långt ner på Lärarförbundets lista i Bästa skolkommun. Undersökningen rankar inte längre enskilda skolor eller lärare, utan tittar istället på hur kommunerna satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier.

Höga betyg drar upp Danderyd

20 av 26 kommuner i länet ligger på den nedre halvan i undersökningen. Nynäshamn och Haninge hamnar i botten på plats 286 respektive 287 av totalt 290 kommuner i landet. Danderyd däremot sticker ut. Där har man som enda kommun i Stockholms län tagit sig in på topp tio listan. Enligt Lärarförbundet är det den höga andelen barn i förskolan samt höga betyg i skolan som gör att Danderyds kommun hamnar i topp.

– Att våra arbetsgivare satsar på oss lärare skapar förutsättningar för att varje elev ska få möjlighet att undervisas av behöriga lärare med bra arbetsmiljö. Danderyds kommun har nu flera utmaningar för att ge alla lärare bra villkor och förbättringar så att de kan göra ett bra jobb, säger Anita Mellberg, ordförande Lärarförbundet Danderyd, i ett pressmeddelande.

Lägre utbildningsnivå i Stockholm

Lärarlönerna, elevernas meritvärde i årskurs 9 och andelen godkända elever är de faktorer som är styrkan i länets skolor. Det som däremot får kommuner att hamna längre ner på listan är sämre resurstilldelning, lärartätheten och lärarnas utbildningsnivå.

Så klarade sig din skolkommun

Visa

Kommun Rankning 2019

Danderyd: 9

Nacka: 49

Vaxholm 77

Salem: 17

Ekerö: 124

Stockholm: 136

Täby: 150

Nykvarn: 154

Sollentuna: 166

Upplands-Bro: 174

Vallentuna: 179

Södertälje: 184

Sundbyberg: 193

Lidingö: 197

Sigtuna: 201

Värmdö: 219

Österåker: 220

Tyresö: 227

Norrtälje: 248

Upplands Väsby: 259

Solna: 261

Huddinge: 267

Botkyrka: 278

Järfälla: 279

Nynäshamn: 286

Haninge: 287

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer