Danderyd toppar inbrottsstatistiken

Uppdaterad
Publicerad

– Danderyd särskiljer sig som en väldigt utsatt kommun, även jämförelse med grannkommunerna, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Danderyd är den kommun som har flest inbrott. I fjol anmäldes fem gånger fler brott i Danderyd än rikssnittet. I Danderyd anmäldes 20 inbrott per 1.000 hushåll. Rikssnittet är fyra inbrott per 1.000 hushåll.

7 av 10 är Stockholmskommuner

Sju av de tio kommuner som har flest inbrott i Sverige i förhållande till antalet hushåll ligger i Stockholms län. Det uppger SCB och BRÅ.

För att få en riktig bild av hur vanliga brotten är på en plats är det viktigt att se hur många inbrott som sker i relation till antal bostäder i kommunen, och inte bara se till hur många inbrott som sker, menar försäkringsbolaget If.

Ökar i Danderyd

Danderyd är fortsatt överlägset värst drabbat i Sverige, 20 inbrott anmäls per 1.000 hushåll, och andelen inbrott har dessutom ökat sedan förra året.

– Danderyd särskiljer sig som en väldigt utsatt kommun, även  jämförelse med grannkommunerna, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Under 2017 anmäldes totalt 250 inbrott i Danderyd, en kommun med strax över 32.500 hushåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer