Skyddsombuden anmäler akuten på Danderyds sjukhus till Arbetsmiljöverket. På bilden skyddsombuden Daniela Tapia, Sara Hedberg och Matilda Varli Foto: Privat

Danderydsakuten anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens tuffa arbetssituation kommer Danderyds akutmottagning anmälas till Arbetsmiljöverket, det beslutade skyddsombuden under fredagen.

– Det är en självklarhet för oss att lämna in en anmälan, vi ska inte ha det som vi haft det under sommaren, säger Matilda Varli, sjuksköterska på Danderyds akut och skyddsombud.

SVT Nyheter Stockholm berättade under torsdagen om att sjuksköterskorna larmade om det kaosartade läget som varit under sommaren på Danderyds akutmottagning.

Skyddsombuden hade ett möte under torsdagseftermiddagen med ledningen efter att de krävt att åtgärder skulle vidtas. Om mötet inte ledde till förbättring tänkte de göra en anmälan, och nu kommer beskedet. Akutmottagningen anmäls till Arbetsmiljöverket.

Klockan 13 på fredagen skulle chefläkaren och sjukhusets vd ha möte om anmälan till Arbetsmiljöverket.

Flera patienter i korridoren

När SVT är på plats på akuten på Danderyds sjukhus ligger flera patienter i korridoren.

– I dag är det fredag, det här är ingenting mot hur det ser ut på måndagar, säger en sjuksköterska.

Under fredagen låg flera patienter ute i korridoren på akuten på Danderyds sjukhus. Foto: SVT

Enligt de som jobbar på akuten på Danderyds sjukhus har beordrad övertid med dubbla pass, utan tid för att hinna äta eller gå på toaletten, mer eller mindre blivit standard sedan juli.

– Det är helt förfärligt, mina kollegor gråter för vi inte kan ge den vården som vi vill ge. Vi kan ha ansvar för 35 patienter var och det är inte ovanligt att vi har patienter med larm men det finns ingen som kan ta emot larmen, sa sjuksköterskan Jenny Pettersson under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.