Daniella återvänder till gatan där hon brukade möta sexköparna

Publicerad

Sexhandeln har de senaste åren flyttat över sin marknad till nätet. Trots detta är det gamla prostitutionsstråket Malmskillnadsgatan fortfarande aktivt och besöks ofta av sexköpare.

Malin Andersson, socialsekreterare för polisgruppen som jobbar mot prostitution, har märkt av en minskning av gatuprostitution sedan 2000-talet. Hon har även märkt att trenden har ändrats, då det numera finns nät- och annonseringssajter där tjejer och kvinnor säljer sina kroppar, men konstaterar att grundproblemet kvarstår.

– Den stora svårigheten är att män anser att det är rätt att köpa sex, det är det stora, att någon anser sig rätten till någon annans kropp.

Finns extra utsatta

Siffrorna över gatuprostitution har under de senaste åren varit konstanta, menar Malin Andersson.

Vad beror det på?

– Gatuprostitutionen minskade ganska mycket under några år i och med tekniken och nätsajter. Lagstiftningen hade kanske en del att göra med det också.

Hur ser du på att det händer 2018?

– Oavsett hur prostitution sker – om det händer på gatorna eller i lägenheter, om det händer under tak eller ute, så är det hemskt. Jag kan dock tänka mig att det är väldigt tuff miljö för de som jobbar ute. I varje fall så är folk utsatta men det finns de som även är extra utsatta i den gatumiljön, exempelvis de med aktivt missbruk.

Återvänder till Malmskillnadsgatan

Det gamla prostitutionsstråket Malmskillnadsgatan präglas än idag av prostitution. Reporter Anna-Klara Bankel har besökt gatan med Daniella Skönborg, vars liv bestod av prostitution för flera år sedan.

– Många män tror nog att man får njutning själv. De ser det som att jag är någon slags nymfoman som tänder på dem. Att jag gillar sex i alla former, med alla slags män. Att pengarna bara är en bonus. Att jag får jobba med det jag älskar. Det är så de målar upp det i sin värld för att kunna distansera sig från vad de egentligen är – våldtäktsmän, säger Daniella Skönborg.

Strypgrepp och slag

Daniella upplever sexköp som en form av övergrepp, därför tycker hon inte om ordet sexköpare.

– Strypgrepp och slag var ju som en oskriven regel att det kommer ske. Det kommer bli så – man fick finna sig i det. För de såg det inte som att de köpte vaginalt sex 30 minuter. De såg det som ”jag köper den här människan i 30 minuter och så gör jag vad jag vill, säger Daniella Skönborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.