Skanska: Därför måste Nitrolackfabriken rivas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att rivningen av Nitrolackfabriken på Lövholmen stoppades finns det inga planer på att låta byggnaden stå kvar. Den gamla fabriksbyggnaden är alltför förorenad och i för dåligt skick, enligt markägaren Skanska.

I det gamla industriområdet på Lövholmen planerar markägaren Skanska att bygga 500 bostäder. De byggnader som ska bevaras är bland annat Beckers kontorsbyggnad, smedjan och förbandsfabriken. Enligt Skanska ska dessa byggnader vittna om områdets historia medan Nitrolackfabriken ska rivas.

Rivningsplanerna stoppas

Hägerstens hembygdsförening stoppade rivningen. De menar att fabriken bör bevaras för sitt kulturhistoriska värde.

– Nu när kolsyrefabriken brunnit ner blir det ännu viktigare att bevara Nitrolackfabriken. Den säger väldigt mycket om Lövholmen och är en av de karaktärsdrivande byggnaderna här, säger Catharina Högstedt, arkitekt och initiativtagare till uppropet mot rivningen.

Se den gamla industrifabriken och hör Skanska berätta om varför den ska rivas i videon.

Nitrolackfabriken och Lövholmen

• Lövholmen började utvecklas som industriområdet under andra hälften av 1800-talet

• Nitrolackfabriken byggdes på 1940-talet och är grönklassad – den är av högt kulturhistoriskt värde

• Höga halter av föroreningar har konstaterats i marken runt omkring, under och i fabriken

• Länsstyrelsen hävde rivningslovet för Nitrolackfabriken bland annat för att det behövdes mera noggranna undersökning som visar på att byggnaden inte går att sannera och bevara

Källa: Länsstyrelsen, Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.