Vaccinationsprogrammet har väckt kritik. I klippet svarar vaccinsamordnaren Magnus Thyberg på SVT:s frågor. Foto: SVT

Stor andel omsorgspersonal vaccineras – ”personal viktig”

Uppdaterad
Publicerad

I fas 1 av vaccineringen mot covid-19 ingår både de personer som har hemtjänst och de som jobbar inom hemtjänsten. Men i Region Stockholm har hittills större andel av personalen fått vaccin jämfört med brukarna. Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg säger att personalen är viktig att vaccinera för att hindra smittspridning.

Region Stockholm har fått kritik från bland annat pensionärsorganisationer, där man anser att personalen gått före de äldre. På Region Stockholm säger man att personalen är viktig för att inte sprida smitta.

Enligt regionens siffror från fredagen 12 mars så hade 64 procent av kommunal vård- och omsorgspersonal fått dos ett. Det finns inga uppgifter från samma datum för de som har hemtjänst eller hemsjukvård, men Folkhälsomyndigheten rapporterar att 10 mars så hade 47 procent av brukarna fått minst en dos.

För vaccinationsstatistiken gäller upp till sju dagars eftersläpning i rapporteringen. Den verkliga täckningen är troligen högre, skriver FHM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.