Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet demonstrerar David Gauffin Dahlin sina smarta brillor och berättar hur idén kom till. Foto: Mattias Lodding/SVT

Davids framtidsvision: Smarta glasögon som ersätter alla skärmar

Uppdaterad
Publicerad

En utökad verklighet i ett par ögonstyrda brillor – det tror David Gauffin Dahlin kommer att ersätta mobiler och skärmar i framtiden. Nu har han utvecklat den fjärde prototypen av sina smarta glasögon i pojkrummet i Hässelby. Glasögonen väcker redan intresse både hos techbolag och investerare, säger David Gauffin Dahlin, men han vill ännu inte gå in på detaljer.

Grejen med just den här mjukvaran är att användaren kan styra mobilen och spegla skärmen utan att behöva ta mobilen ur fickan, något som Mitt i tidigare rapporterat om.

David Gauffin Dahlin tog nyligen studenten och nu väntar hårt arbete med att ta fram en förbättrad prototyp.

– Det blir inte mycket sol och bad i sommar, men lite kitesurfing kanske.

Många användningsområden

Målet är att kombinera mobilstyrningen med den AR-teknik som brukar finnas i smarta glasögon, till exempel information eller grafik som dyker upp när användaren tittar på något.

– Några användningsområden är vägbeskrivningar i glasögonen, recept medan man lagar mat och recensioner av verksamheter när man tittar på byggnader. Sen när skärmarna blir tillräckligt bra kan du säga åt glasögonen att ”här ska det finnas en tv”, så lägger de på en tv i det rummet.

”Skulle spara mycket på miljön”

Ett par sådana brillor, som kan allt, tror David Gauffin Dahlin kommer att göra alla andra skärmar överflödiga i framtiden.

– Man skulle spara mycket på miljön genom att minska antalet produkter, så visionen är att ersätta alla de här andra teknologierna, med telefonen som sista grej för den kommer att behövas längs vägen, säger David Gauffin Dahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter