Biblioteksgatan, Stureplan och Hötorget lockar både bofasta stockholmare och besökare. Foto: SVT

De är Stockholms citys mest levande platser

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör i egentligen en plats i en stad levande? För att få svar på den frågan har totalt 30 centrala platser i Stockholm, Göteborg och Malmö studerats. Högst betyg i Stockholm fick Stureplan, följt av Hötorget och Biblioteksgatan.

Solen skiner, runt Stureplan är det fullt på uteserveringarna och på andra sidan Birger Jarlsgatan strosar folk runt, kanske går in i en butik eller sätter sig på ett kafé. Just det här området får höga betyg när stockholmare tillfrågas om vilka platser i centrala Stockholm som de tycker är mest levande.

– Det handlar väldigt mycket om byggnadernas bottenvåningar, hur detaljrika de är, hur upplevelserika de är – om det finns restauranger, kaféer, butiker och sådana saker, säger Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på företaget Spacescape, som tillsammans med fastighetsbolaget Jernhusen ligger bakom en ny rapport om vad som gör platser i städer levande.

– Men det handlar också om ifall det är bilfritt, om det finns mycket sittplatser och, självklart, om det finns mycket människor på platsen, fortsätter han.

Torg vinnare

Totalt har 1 500 personer svarat på vad de tycker gör en plats levande, där levande definieras som ”en händelserik plats du gärna besöker för att uppleva folkliv”.

Platserna har också studerats genom att man bland annat mätt gångflöden och undersökt hur länge människor stannar på platserna. Man har också tittat på hur byggnadernas fasader ser ut, vad för verksamhet som finns i bottenvåningarna, förekomsten av träd och sittplatser, och hur trafiksituationen ser ut.

I alla de tre undersökta städerna hamnar torg på första plats. I Stockholm alltså Stureplan, i Göteborg Västra Kungsportsplatsen och i Malmö Lilla torg.

Kort uttryckt kan man säga att det är tre saker som gillas av de tillfrågade:

– Platserna ska vara lätta att nå, det ska finnas mycket att göra där och de ska vara härliga att vara på, säger Alexander Ståhle.

Klarabergsviadukten ska bli mer levande

En av platserna som studerades i Stockholm var Klarabergsgatan. Den har relativt många besökare, men inte så många som stannar länge. Med slutsatserna i rapporten i ryggen så kommer fastighetsägaren Jernhusen att försöka få området vid Klarabergsviadukten att bli mer uppskattat – eller levande.

– Vi vill skapa mer Stockholm att älska. Den här platsen är mycket entrén till Stockholm och vi hoppas utveckla Klarabergsviadukten till ett torg framöver. En plats där man kommer vilja vara och där det händer saker – en plats för alla, säger Daniel Markström, regionchef Stockholm på Jernhusen.

De här 10 platserna fick stockholmarna betygsätta

1. Stureplan (stadslivsbetyg 8,12)

2. Hötorget (7,16)

3. Biblioteksgatan (7,02)

4. Klarabergsgatan (6,94)

5. Brunkebergs torg (6,50)

6. Sergelgatan (6,40)

7. Vasagatan (6,40)

8. Norra Drottninggatan (6,34)

9. Kungsgatan (6,25)

10. Upplandsgatan (4,58)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.