Författaren Johan Wirfält menar att nästan allt i media handlar om storstaden. Foto: TT arkivbild

”Märkligt att behandla en lokal Stockholmsnyhet som ett riksintresse”

Publicerad

Enligt Lantmäteriet finns 89 Fagerhult i Sverige. I en ny utställning på Kulturhuset och bok får orterna representera ett annat Sverige – den osynliggjorda landsbygden.
-Vi ville låta människorna själva berätta om livet på landet, säger författaren Johan Wirfält.

Samma dag som Johan Wirfält ondgör sig över osynliggörandet av landsbygden toppar Ekot med trasiga rulltrappor på en pendeltågsstation i Stockholm.

– Ingen verkar ha tänkt att det är märkligt att behandla en lokal Stockholmsnyhet som ett riksintresse. Nästan allt i medierna handlar om staden – det krävs i princip att halva Västmanland brinner upp för att riksmedierna ska åka dit. En miljon människor bor på landsbygden, och om de upplever att offentligheten inte har plats för dem så har vi ett demokratiskt problem.

Tvärsnitt av landsbygden

Det var bland annat trötthet på denna ”urbana norm” som fick Johan Wirfält att resa landet runt med fotografen och vännen Kristian Bengtsson i jakt på andra bilder av Sverige.

Då det enligt Lantmäteriet finns 89 Fagerhult fick orterna, vars namn betyder ”vacker skog”, bli ett tvärsnitt av landsbygden. Som det heter i boken: ”Alla vägar leder inte till Fagerhult. Men de flesta går förbi.”

Turnén resulterar i en fotoutställning med vittnestexter, som invigs den 24 augusti på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Dessutom ger de ut en fotobok med resonerande reportage.

– Vi ville låta människorna själva berätta om livet på landet, säger Wirfält.

Ulla Seger kom till Fagerhult i Habo kommun 1958 och har varit lärare i 42 år. Hon är en av dem som är med i boken. Foto: TT/Kristian Bengtsson

Högerpopulistisk våg

Som chef för debattscenen på Kulturhuset Stadsteatern är Johan Wirfält intresserad av den högerpopulistiska vågen i västvärlden. Han tror att klyftan mellan en urban elit och en rural icke-elit skapar en grogrund för den typen av rörelser, och i flera Fagerhult är Sverigedemokraterna överrepresenterade. Men detta har också skapat en tolerans mot andra åsikter, menar han.

– I små samhällen måste man tänka: ”Vi bor fortfarande grannar och kan ta en öl ändå.” I storstan finns ibland en idé om att man är tolerant, samtidigt som man bara umgås med likasinnade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer