Foto: SVT

Jakt på gifter ska visa hur Mälaren mår

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår sedimentprovtagningar i Mälaren. Prover tas upp från botten från 42 platser från väst till öst i hela sjön för att mäta mängden miljögifter. Resultaten beräknas vara klara under 2018 och man är precis i startgroparna.

Det är länsstyrelserna i Stockholm, Uppland, Västmanland och Sörmland som med hjälp av bland annat EU-finansiering genomför testerna. 

– Det är välbehövligt, vi har inte så mycket information om halter av miljögifter i Mälaren. Så det är en undersökning som kommer säkerställa skicket på Mälaren just nu, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid länsstyrelsen i Stockholms län. 

– Efter det vet vi vilka åtgärder som vi måste vidta, säger han.

Knappa resurser

Prover tas allt för sällan för att man ska veta hur Mälaren mår. Dessa prover tas med stöd olika organisationer men resursernas är annars knappa. 

– Vi hade gjort fler tester oftare men det är en fråga om resurser, säger Håkan Johansson. 

Två miljoner människor får sitt dricksvatten från Mälaren Det finns olika miljögifter i Mälaren, det är länsstyrelserna säkra på. Men vilka som finns och i vilket utsträckning vill man nu ta reda på. Några av det man söker är PFAS, som fanns i brandsläckare tidigare, och TBT som tidigare fanns i båtfärg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer