De rödgröna leder i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen tappar stort i Solna. I Novus opinionsundersökning får socialdemokraterna, vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans 50,2 procent av väljarsympatierna. Allianspartierna får 44,5 procent.

1000 solnabor besvarade frågan: Hur skulle du rösta om det vore kommunalval idag?

Moderaterna har haft stark majoritet i Solna sedan 1998, men har nu som enskilt parti tappat 7,2 procent sedan förra valet.

I valet 2010 fick alliansen 58,3 procent av rösterna och har nu tappat 13,8 procent.

I undersökningen har de som inte vill att den nuvarande politiska ledningen sitter kvar, fått ange skäl till detta. De vanligaste konkreta skälen som angavs var Arenabygget och korruption, samt att skola och förskola inte utvecklas som man vill.

– Moderaternas politik har drabbat stadens välfärd. Solnas förskolebarn och elever måste ges högsta prioritet, säger Arne Öberg (S) oppositionsråd i Solna.

Kommunestyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) har flera förklaringar till tappet.

– Vi kan konstatera att vi följer rikstrenden. Om man tittar på Solna rent demografiskt, så har vi haft ett starkare stöd än vad vi ”borde” ha. Solna är inte ett Täby eller Danderyd- vi har inte en massa höginkomsttagare här. Våra framgångar i Solna har byggt på att vi kunnat förklara för våra väljare vad vi vill. Nu tror jag att vi behöver komma ut mer och berätta vad vi gjort.

ABC: Varför tror du att så många angett arenabygget och korruption som anledning till att man inte vill att alliansen sitter kvar vid makten?

– Det finns ingen korruption i Solna, det är skitsnack bara. Visst, förtroendet kan ha skadats av domen om mutbrott mot Sune Reinhold, (fd stadsdirektör). Men de flesta är väldigt glada över att vi har nationalarenan. Utan den hade vi aldrig fått fram tunnelbanan till Arenastaden och Solna station. Men vi har varit dåliga på att tala om vad arenastaden kommer att innebära i arbetstillfällen.

– Det är en kommunikatoinsfråga, menar du, tappet i opinionen?

– Ja, vi har varit lite för passiva.

– Och skolan och förskolan, det anges också som en anledning till varför man inte skulle rösta på er idag?

– Under den här mandatperioden har det varit lågkonjunktur. Vi har fått in mindre skatteintäkter. Vårt fokus har varit arbetstillfällen. Nu vill vi satsa på skolan.

Susanne Nordling är gruppledare för MP i Solna.

– Solnaborna vill ha en förändring. Byggplanerna kring Råstasjön är ett bevis på en ensidig politik som drabbar alla solnabor och vår natur. Vi ska bygga på andra platser i staden och se till att Solna att blir en mänsklig och grön stad.

Sverigedemokraterna får i Novus-undersökningen 3,9 procent, och övriga partier1,5 procent.

Undersökningen genomfördes av Novus, på uppdrag av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Solna, den 27 januari – 3 februari 2014.

ABC söker politiker från alliansen för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.