De tvingas bo i misär på Venngarns slott

Uppdaterad
Publicerad

Glamouren och slottskänslan är långt borta från Venngarns slott utanför Sigtuna Hyresgästföreningen betecknar nu slottsområdet som slum.

Det ser ut som ett paradis. Ett kulturarv med lummiga alléer och anrika slottsbyggnader. Men det är någonting som inte stämmer. Här bor ungefär 400 personer, och när ABC är på besök är Venngarns slottsområde utanför Sigtuna spöklikt öde. Och skrapar man bara lite på ytan döljer sig en sällan skådad misär.

Kackerlackor och råttor

Byggnaderna är extremt eftersatta. Fasaderna vittrar sönder. Och trots att det bor många barn här har lekplatsen vuxit igen.

Många som bor här är utsatta människor med bland annat missbruksproblem. Och flyktingar. Stora familjer som tvingas bo i lägenheter med fukt- och mögelskador. Vi hör talas om kackerlackor, råttor och tvättstugor som inte fungerar. Och Hyresgästföreningen påstår att det finns omfattande problem med asbest. I ett hus delar 15 personer på en och samma toalett.

Process har inletts

Trots att Venngarn ligger i Sigtuna är det inte Sigtuna kommun som placerar några flyktingar där. Det gör däremot stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista.

Hyresgästföreningen har bara känt till situationen på Venngarn ett par veckor eftersom de boende känt sig hotade om de klagat. Och Hyresgästföreningen anser att förfallet är så pass allvarligt att en process om tvångsförvaltning nu har inletts. ABC har sökt fastighetsägaren Wenngarn AB, men företaget vill inte kommentera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.