Tomas Rudin och Kristina Axen Olin har båda tvingats avgå på grund av sina alkoholproblem.

De vill uppmärksamma alkoholproblem i politiken

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare Stockholmspolitiker som tvingats avgå på grund av sina alkoholproblem vill dra igång en seminarieserie om alkohol- och drogmissbruk, det skriver tidningen Resumé. De vänder sig främst till politiker och andra ledare. – Vi vill med våra erfarenheter inspirera andra att våga prata om den här problematiken, säger Kristina Axén Olin (M).

Förra året greps oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) efter att ha stulit en flaska wisky på Systembolaget. I och med händelsen uppdagades hans alkoholproblem och efter en sjukskrivning tvingades han lämna politiken. Några år tidigare hade det dåvarande finansborgarådet Kristina Axén Olin (M) gått ett liknande öde till mötes och lämnade sin post.

Extra skambelagt i politiken

Nu vill de med sina erfarenheter uppmärksamma hur vanlig alkoholproblematiken är inom politiken, där de menar att det är extra tabu- och skambelagt.

– Alkoholberonde är väldigt vanligt i samhället, men vi tror att det är om än vanligare inom politiken. Det är en väldigt speciell miljö, det är sena kvällar, tidiga morgnar och man är ensam. Samtidigt som det är väldigt mycket konkurrens, i princip konkurrerar man med sina kollegor om jobbet, säger Axén Olin till SVT Nyheter Stockholm.

De menar att det i en sådan miljö kan vara extra svårt att ta upp sina personliga tillkortakommanden och tillägger även att politiken är ett av få yrken utan HR-avdelningen eller personalchefer.

”Hoppas någon vågar ta det här samtalet”

Ambitionen är att dra igång en seminarieverksamhet till hösten men i nuläget är de bara i planeringsstadiet.

– Jag och Tomas har bestämt att vi vill göra det här och ska planera i sommar och sedan hoppas vi att någon vågar bjuda in oss för att ha det här samtalet, säger Axén Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.