Debaser tvingas lämna Medborgarhuset

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har rockklubben Debaser anordnat fester och konserter i Medborgarhuset på Södermalm. Men nu har både fastighetsnämnden och kulturnämnden sagt sitt – Debaser får inte vara kvar efter den kommande renoveringen.

– Stockholms stad har lovat att Debaser skulle tillbaka till huset. Det har varit den politiska ambitionen. Det här är ett svek mot Debaser och ett hot mot livemusiken i innerstan, säger Rasmus Jonlund (L).

Medborgarhuset är i stort behov av renovering och Medborgarhuset beräknas att öppna igen hösten 2018 och enligt Rasmus Jonlund (L) beslutade fastighetsnämnden i februari 2014 att Debaser skulle komma tillbaka efter renoveringen.

– Men sen blev det tyst, tills för ett par veckor sedan då kom det ett nytt förslag men Debaser var inte med, säger Rasmus Jonlund.

Liberalerna ville då göra ett omtag för att få med Debaser men nu har både i fastighetsnämnden och kulturnämnden har röstat nej.

Tidigare hade Debaser ett rivningskontrakt vid Slussen men nu är Stockholms stad skyldiga att hitta en likvärdig ersättningslokal. Enligt kulturnämndens ordförande Roger Mogert(S) så har fastighetskontoret under två år letat efter en lokal.

– Vi vill att man löser det här. Debaser är en viktig musikscen för Stockholm och staden kommer att hjälpa till med att hitta en ersättningsscen, säger Roger Mogert (S).

Kulturskolan får större lokaler

De kommande renoveringarna innebär att Kulturskolan kommer att få större lokaler men hyreskostnaderna kommer att öka med 10 miljoner per år. Rasmus Jonlund (L) menar att de höjda hyreskostnaderna hotar även andra aktiviteter i huset och för att ha råd med kulturverksamhet i huset måste man se över renoveringskostnaderna, säger han.  

– Det innebär att även Biblioteket och Kulturskolan kan komma att drabbas, vi beklagar att majoriteten inte tog chansen att rädda Debaser, säger Rasmus Jonlund som nu sätter hoppet till kommunfullmäktige i vår.

Men Roger Mogert håller inte med.

– Vi har accepterat en hyreshöjning för både kulturskolan och biblioteket. Kulturskolan kommer att få större lokaler och det här är en bra lösning, säger Roger Mogert (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.