-Den person som har haft uppsikt över hissarna har fått tydliga instruktioner att man inte ska lämna sin post. Ändå då hände det här. Han gick och hjälpte en kollega med en boende och var borta en väldigt kort stund, och under deh nhär stunden så hann den dementa personen att smita ut via hissarna, säger Johanna Hållen, presschef på Attendo.
-Det är klart att vi tycker att det är oerhört olyckligt. Personen hade ju som uppdrag att ha uppsikt över hissarna och att inte lämna den delen av boendet, säger Lisbeth Sämå, socialchef i Täby kommun.
ABC: Kommer ni vidta några åtgärder mot Attendo Care?
-Det får den utredning som vi satt igång visa.
Får inte hållas inlåsta
Fram till för bara några veckor sedan hölls de dementa på Tibblehemmet inlåsta på natten, men efter att Täby kommun gjort en inspektion den 23 mars så tvingades man låsa upp dörrarna, eftersom socialstyrelsen riktlinjer kräver det. Det var då man införde hissvakten.
-Vi kommer ge tydliga instruktioner till den person som övervakar hissarna att inte lämna sin post. Behöver man gå på toaletten eller ta en matpaus så ska man tillkalla annan personal som sätter sig där, säger Johanna Hållén på Attendo.
Vill ha diskussion om socialstyrelsens riktlinjer
Man fortsätter också att försöka ta fram ett system som ska göra det svårare för de dementa att ta sig ut, utan att låsa hissarna eller andra dörrar. Men både Attendo och Täby kommun vill se en diskussion om socialstyrelsens förbud att låsa in dementa.
-En sådan här händelse väcker frågor kring socialstyrelsen riktlinjer för personer med demens. Vi behöver ta en diskussion om vad som faktiskt ska gälla, säger Johanna Hållén.
-Människor som har en demenssjukdom och som inte riktigt kan ta vara på sig själv utan behöver ha vägledning och hjälp hela tiden – vi måste ju se till att de bor säkert. Och det är klart att det här med låsning och det som socialstyrelsen krävt – att man inte får ha låsta dörrar – det tycker jag är bra att det kommer upp till debatt, säger Lisbeth Sämå.