Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialdemokraterna sågar majoritetens boendeplan för äldre: ”Klart den inte håller”. Foto: SVT

Äldreboom kan förvärra bostadsbristen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

År 2027 väntas var fjärde svensk bo i Stockholmsregionen. Och antalet äldre över 80 år väntas öka med 60 procent. Men fortfarande finns frågetecken kring hur staden ska lösa boendet för den växande gruppen.

Fram till 2027 kommer Stockholmsregionens befolkning att öka med omkring 350 000 personer, vilket motsvarar 40 procent av den totala ökningen i landet, det visar en prognos från Stockholms Handelskammare. 

Mest växer gruppen av äldre och 2027 beräknas drygt 138 000 personer över 80 år bo i Stockholms län, varav många kommer att behöva anpassat boende.

Behovet – 30 procent fler seniorlägenheter i Stockholm

I dag finns drygt 7 800 seniorlägenheter med hyresrätt i Stockholms stad, och efterfrågan är stor. Till 2040 kommer det att behövas ytterligare 2 400 lägenheter, enligt stadens egen Boendeplan 2018 med utblick mot 2040.

Enligt Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD) har majoriteten en tydlig plan för utvecklingen av äldreboenden men några konkreta lösningar har ännu inte presenterats. I budgeten för 2020-2022 har majoriteten lovat ta fram en plan för hur äldre över 85 år ska kunna garanteras en plats på boende.

Men den planen ger oppositionen inte mycket för.

– Oron är stor att inte klara av bostadsförsörjningen för äldre, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer