Foto: Privat/InstagramVisa alla (2)
Visa alla (2)

Demonstranter stormade tunnelbanestation

Uppdaterad
Publicerad

Efter demonstrationen mot SD:s reklamkampanj stormades Östermalms tunnelbanestation av flera demonstranter.

Över tusen personer samlades på Norrmalmstorg och demonstrerade mot Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan. Efteråt stormades Östermalmstorgs tunnelbanestation och demonstranterna rev ner Sverigedemokraternas reklamaffischer.

Det var väldigt mycket folk nere i tunnelbanestationen och många polispatruller var plats. Som mest var det upp emot 200 personer i biljetthallen uppger polisen.

– Det är lite bök och stök just nu, men vi har allt under kontroll, säger Lars Byström från Stockholmspolisen som är på plats.

Några av demonstranterna har gjort sig skyldiga till skadegörelse, enligt polisen som nu försöker identifiera dessa personer, säger Lars Byström.

– Vi fick avlägsna vissa från området och några kommer rapporteras för skadegörelse. Det kan leda till tingsrätten, det får åklagare ta ställning till.

Det förekom ingen annan typ av brott från demonstranterna och ingen våld mot polisen. Läget vid och runt tunnelbanestationen ska enligt Lars Byström vara lugnt sedan länge.

Kampanjen kan tas ned

Expressen skriver nu att det kan bli så att affischerna kan försvinna.

– Vi ska mötas i morgon och diskutera situationen. Delar av vår politiska ledning har uttryckt att de vill se över vår reklampolicy, men de får svara själv för det, säger SL:s presschef Thomas Silvander till tidningen.

Sverigedemokraterna säger till Expressen att de vill att reklamen ska upp igen senast i morgon.

– Vi har bett SL att sätta upp affischerna igen och det ska ske senast i morgon. Om det går att identifiera dem som förstörde affischerna kommer vi att hålla dem ersättningsskyldiga, säger presschefen Henrik Vinge till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet