Foto: Anders Wiklund, TT

Digitala vården allt dyrare

Publicerad

Allt fler stockholmare söker vård via en app eller via datorn. De digitala vårdbesöken ökar och kostar Stockholms landsting allt mer. År 2017 beräknas den ligga på 70 miljoner kronor.

Efter att Region Jönköping likställde digitala och fysiska besök slog flera digitala vårdföretag sig ner i regionen. Eftersom patienter kan söka vård i vilket landsting de vill har följaktligen allt fler stockholmare sökt vård i Jönköping, via de digitala plattformarna.

Men för varje digitalt läkarbesök en stockholmare gör i Jönköping, fakturerar Jönköping Stockholms läns landsting. Och vård i ett annat län kostar mer.

– Jönköping har fått igång en verksamhet som fungerar, jag förstår inte varför Stockholm inte har det, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

”Kostnaderna drar iväg rejält”

De digitala Jönköpingsbesöken kostade landstinget 10,3 miljoner för andra halvåret 2016 och under samma period 2017 kostade det 39,3 miljoner. Den totala summan för 2017 beräknades till 70 miljoner, visar siffror som Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tagit fram på uppdrag av Socialdemokraterna i landstinget.

Dag Larsson (S).

– Kostnaderna drar iväg rejält och det mesta visar att det kommer fortsätta öka, säger Dag Larsson (S).

Siffrorna visar också att de mest flitiga besökarna på vårdappar, sett till antal besök per 1 000 invånare är från Vaxholm, Tyresö, Lidingö och Sundbyberg.

– Det är folk i välmående kommuner som använder tjänsterna. Det här leder till ojämn vård, säger Dag Larsson (S).

Landstinget får ny app

Från första januari i år får alla vårdcentraler i länet erbjuda digitala vårdmöten med sina patienter och en ny mobilapp ska utvecklas för landstingets egen primärvård. Appen ska lanseras första kvartalet 2018 och ge möjlighet till videomöten och att kontakta vården digitalt.

– Videobesök och andra digitala vårdmöten kan inte ersätta alla fysiska läkarbesök, men är ett viktigt komplement som gör vården mer tillgänglig och individanpassad för mig som patient. Detta är ett viktigt steg i vårt arbete med att stärka och modernisera primärvården, sade hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i december.

Socialdemokraterna menar att förslaget inte är tillräckligt.

– När jag träffar de som styr i landstinget och tjänstemän så håller man bara på att utreda och utreda. Det kommer ju ta flera år. Jag vill ha handling. Det kan ju inte vara så svårt, teknologin finns ju, säger Dag Larsson (S).

”Jag blir bekymrad över att han inte tar ansvar”

Men Liberalerna menar att arbetet med att införa digitala vårdmöten pågår för fullt. Så sent som igår samlade de hela branschen för ett dialogmöte.

– Jag är mycket förvånad över att oppositionslandstingsrådet är så okunnig om pågående arbete i vårt eget landsting, och att jag blir bekymrad över att han inte tar sitt ansvar som ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation som ju har en nyckelroll för att lösa den nationella regleringen, skriver Daniel Forslund (L) i ett mail till SVT.

Digitala läkarbesök

Visa

Under 2016 gjordes under andra halvåret cirka 8 500 digitala läkarbesök.

År 2017 fram till sista november hela 82 000 besök.

Besökssiffror för hela 2016 har inte gått att få fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer