Sladden visar var mobilen ligger... Visa alla (3)
Visa alla (3)

Dina hörlurar hjälper tjuven

Publicerad

Sladden leder tjuven raka vägen till din mobil eller plånbok. Nu varnar polisen för en växande typ av fickstölder som kallas ”phone fishing”.

– Den drabbade hinner inte förstå varför ljudet försvinner innan det är för sent, säger Peter Enell, polisinspektör.

Polisen upplever en ökning av en viss typ av fickstölder på senare tid. Gärningsmannen fiskar upp mobilen med hjälp av hörlurssladden och kopplar loss den. Det kallas ”phone fishing” och sker ofta i trånga miljöer, som kollektivtrafiken.

Allt vanligare stöldmetod

Utredare flaggar om att det skett väldigt många stölder på detta sätt.

– Vi har haft en jättekraftig ökning av detta. Det är sladden som visar var mobilen ligger och så fiskar tjuven upp den ur fickan eller väskan. Därefter försvinner gärningsmannen snabbt och den drabbade hinner inte förstå varför ljudet/musiken försvinner innan det är för sent. När man upptäcker att musiken eller ljudet i hörlurarna är borta, ja då är även gärningsmannen borta för längesedan, säger Peter Enell.

Plötsligt vänliga gester

Polisinspektör Peter Enell håller även upp ett varningens finger för främlingar om söker närhet. Han menar att den festliga tid som jul och nyår är för många, kan användas som en ursäkt för att komma nära offret.

– Man låtsas att man vill göra en high five eller kramas. I det ögonblicket är du distraherad av gesten och märker inte att mobilen eller plånboken försvinner ur din ficka, säger Peter Enell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer