”Diskriminering att neka 18-åringar”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen trängs stockholmarna på barer och nattklubbar. För att komma in måste man vara minst 18, men det är ingen garanti. Att ta en öl på krogen är ingen rättighet bara för att man fyllt 18, utan något extremt godtyckligt.

18-årsdagen – efterlängtad för de allra flesta. Nu är man myndig och man får rösta, gifta sig, sköta sin egen ekonomi, och så får man såklart gå ut på krogen.

– Det känns som att vi är som små pluttar, typ småbarn, säger Unni Jansson, 18 år.

Kompisen Sofia Winegård, också 18 år, fyller i.

– Det är som att man tycker att vi inte riktigt vet hur det går till, så då kanske man sätter en 20-årsgräns istället.

Men trots att man fyllt 18 så är det långt ifrån självklart att man får komma in på alla olika nattklubbar och röra sig fritt i nattlivet.

Lagen om åldersdiskriminering skärps vid årskiftet

Diskrimineringslagen säger att det är förbjudet att till exempel rata någon för ett jobb för att personen är för gammal, och folkhögskolor får till exempel inte bara anta 21-åringar till en utbildning.

Från och med 1 januari 2013 ska det också bli förbjudet att åldersdiskriminera folk inom bland annat sjukvården, på bostadsmarknaden och flera andra områden. Men krogen är ett undantag.

– När man 18 kan bara gå till vissa barer, sen kommer 20-årsgränsen och sen till och med 23-årsgräns, så det tar ganska lång tid innan man kan gå på alla ställen man vill, säger Unni Jansson.

– Jag vill gå till ställen där jag känner mig välkommen, säger Christian Torp som är 21 år. Hans kompis Adam Stuber, som nyligen fyllt 20 år, tycker att det känns lättare och roligare att gå ut efter att man passerat 20-strecket.

Krogarna sätter gränsen

Det är krogarna själva som beslutar om åldersgränserna och ett populärt ställe för festsugna unga runt 20 år är Debaser. De har en högre åldersgräns på helgen än på vardagarna.

Enligt  Annelie Telford som är vd på Debaser beror det på att 20-åringarna är mer krog- och alkoholvana.

– Alla krögare i hela Sverige har ett stort ansvar att behålla nyktersnivån på sina ställen, och det ansvaret är betydligt lättare att ta med 20-åringar istället för 18-19-åringar, säger Annelie Telford som är vd på Debaser.

Men det här sätter sig Socialdemokraterna i riksdagen emot. De menar att om man nekar 18-åringar inträde på en bar eller nattklubb för att hen är för ung, så är det en fråga om diskriminering.

-  Är man myndig får man ta ansvar själv och ska man ha åldersgränser så är det riksdagen som ska besluta om det, säger riksdagsledamoten Ann-Christin Ahlberg (S).

Annelie Telford på Debaser menar att det skulle bli betydligt svårare att upprätthålla ordningen bland berusade gäster, om de var tvungna att ta bort åldergränsen.

– Vi är så illa tvungna för att upprätthålla ordningen, på grund av de lagar som finns gällande alkohol från kommun och stat, säger hon.

”Jobbigt för våra gäster”

Golden hits på Kungsgatan är ett uteställe som det lite äldre partyklientelet går till, och här är bara de som är över 25 är välkomna in på nattklubben.

– Jag tror inte att det skulle innebära så mycket för oss om man tänker på omsättning och sådär, men för våra gäster skulle nog tycka att det var jobbigt, säger Thomas Billstam, platschef Golden Hits.

– Det skulle liksom bli en helt annan miljö här.

Tillbaka till Sofia Winegård och Unni Jansson, som skrattar och säger att de inte känner sig som särskilt jobbiga 18-åringar.

– Eller det tycker inte vi iallafall, men de kanske tycker det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.