Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans son dödades på en fest i Täby. Först efter sju månader kunde dna-fynd från mordplatsen analyseras, vilket lett till den långa utredningstiden. Foto: SVT

Dna-resultat från Täbymord tog sju månader att analysera

Uppdaterad
Publicerad
Åklagare och pappan till en ung man som mördades i Täby riktar skarp kritik mot Nationellt Forensiskt Center, NFC, för att det tog för lång tid att få ett dna-resultat. Nu sitter en man i 20-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Det var under en fest i ett radhus i Täby den 5 januari som slutade med att 19-årig man höggs ihjäl med en kniv.

Flera personer har under året suttit frihetsberövade men släppts. Det är först efter drygt sju månader som NFC blivit klara med ett dna-resultat. Nu sitter en man i 20-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– Det är ett bekymmer att det tar lång tid. Gärningsmän går ju fria, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.

NFC är kritiska mot polisen

NFC tycker att kritiken är befogad men menar att de under hösten fått bukt med handläggningstiderna. De tycker att en del av problematiken också har att göra med att polisen är underbemannad.

– I många polisregioner har det inte funnits tillräckligt med kriminaltekniker så andra inom polisväsendet har skickat in material till oss. I vissa fall har det skickats in fel material, säger Christina Widén som är forensiker vid Nationellt forensiskt center, NFC.

Åklagaren väntas väcka åtal i början av november och säger att det inte är uteslutet att fler personer kan komma att bli frihetsberövade för inblandning i mordet.

Pappan: ”Rättvisan får ha sin gång”

Pappan till brottsoffret berättar för SVT Nyheter Stockholm att senaste året präglats av att bearbeta sorgen. Han är kritisk till den långa utredningstiden, men hoppas att fallet kan få en lösning så snart som möjligt.

– Det har nästan gått 10 månader, men jag tycker ändå att rättvisan måste få ha sin gång, säger han.

Hör intervjun med pappan i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer