Eleven kom hem från skolan och lämnade över sitt läxpapper till sina föräldrar. Foto: Privat

DO utreder varför lärare använt kränkande ord i uppgift

Uppdaterad
Publicerad

Barnen fick i skriftlig uppgift av läraren att böja det rasistiska glåpordet ”neger”. Efter flera anmälningar till diskrimineringsombudsmannen DO, inleder myndigheten en tillsyn mot skolan.

Flera medier har tidigare rapporterat om den uppseendeväckande skoluppgiften som av både elever och föräldrar uppfattats som rasistisk.

”Finns det steg i högskoleutbildningen som lärare genomgå där lärare får lära sig om värdegrund och demokrati och icke-rasism. Agera!” Så skriver en av anmälarna upprört till Diskrimineringsombudsmannen, som nu alltså beslutat att man ska undersöka skolans arbete kring diskriminering och enskildas lika rättigheter.

Efterlyser riktlinjer mot diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen genomför tillsynen genom att kräva svar på ett antal frågor från skolan. Bland annat vill man veta om skolan genomfört någon egen undersökning av om det finns risker för diskriminering eller repressalier i verksamheten. Man vill också veta om skolan planerat förebyggande åtgärder så att inte någon ska utsättas för diskriminerande behandling utifrån sin etniska härkomst. Man efterfrågar också om det finns riktlinjer och aktiva åtgärder.

Enligt personer som anmält skolan till DO, ska läraren ha sagt att det kan påverka elevernas betyg om man inte genomförde skoluppgiften.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat och det är fjärran från den värdegrund som våra skolor jobbar efter i den här kommunen, sade skolans skolchef Mikael Kaspar efter händelsen till P4 Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.