Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var på Lidingöbron som två unga män greps misstänkta för mordet på en 57-årig man. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Dödsskjutningen på Lidingö kan kopplas till byggtvist

Publicerad

Den man som sköts till döds på Lidingö på tisdagseftermiddagen jobbade för ett byggföretag, vars anställda utsatts för upprepade hot i samband med en rättstvist. Nu utreder polisen om det finns ett samband.

En man sköts på tisdagen till döds på Lidingö. Polisen spärrade av Lidingöbron för trafik i riktning mot Stockholm i jakten på gärningsmännen. Vittnen på Lidingöbron beskrev för SVT Nyheter Stockholm hur polisen brottade ned två personer på bron. Tre personer har anhållits, misstänkta för mord.

Hot riktat mot mördades kollega

Carola Pettersson, på polisens avdelning för grova brott, leder utredningen för hoten som riktats mot en person på en byggfirma, samma byggfirma där den man sköts ihjäl på Lidingö på onsdagen jobbade.

– Vi utreder om det finns ett samband, säger Carola Pettersson på polisens avdelning för grova brott, och syftar på dödsskjutningen på Lidingö, och dödshoten som riktats mot den mördades kollega.

Det här är brotten som kollegan till den avlidne utsatts för och som nu utreds:

 • Den 26 februari utsätts mannen för ett hot på sitt kontor för att lägga ner en rättstvist. Den 5 mars gör mannen polisanmälningar gällande övergrepp i rättssak, urkundsförfalskning, egenmäktigt förfarande.
   
 • Den 6 mars skjuts det mot kontoret.
   
 • Den 8 mars skjuts det mot mot mannens bostad.
   
 • Den 12 mars kastas en skarp granat mot mannens föräldrars hus.
   
 • Den 13 mars skjuts det mot mannens hem.

Carola Pettersson vill inte gå in i detalj hur utredningsläget ser ut för hoten som riktats mot mannen på byggfirman.

– Vi har gjort en del utredningsåtgärder, det har vi gjort. Sedan är det ju så att det är flera olika anmälningar och det ligger lite olika till, säger Carola Pettersson.

Vad mer kan du säga i nuläget?

– Nu är ju en person avliden, det är ett faktum. Gällande skjutningarna och granaten så är det också pågående förundersökningar. Jag kan inte säga mer, säger Carola Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer