Dom för SOS-sjuksköterska i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 14 meddelar Svea hovrätt om den SOS-sjuksköterska som vägrade att skicka en ambulans till 23-årige Emil Linnell i januari 2011 gjorde sig skyldig till brott. Mannen friades från brott i tingsrätten.

Hovrättsdomenskulle ha kommit redan för en vecka sedan men på grund av hög arbetsbelastningsköts den upp en vecka.

EmilLinnell ringde upprepade gånger till SOS Alarm och vädjade om ambulans, menfick ingen. Han dog av brusten mjälte.

Kritik mot SOS Alarm

SOS-sjuksköterskanåtalades för grovt vållande till annans död med friades av Stockholms tingsrättsom ansåg att det inte gick att bevisa att Emil Linnell skulle ha överlevt omhan fått ambulanssjukvård.

Justerad brottsrubricering

Närhovrätten nu tar ställning i skuldfrågan är brottsrubriceringen justerad. Omrätten inte dömer den nu 53-årige sjuksköterskan för grovt vållande till annansdöd vill åklagaren att han döms för framkallande av fara för annan.

Framkallandeav fara betyder att någon av grov oaktsamhet utsätter en person för livsfaraeller fara för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom.

Brottetkan ge böter eller fängelse i högst två år.

Denjuridiska termen oaktsamhet kan översättas med vårdslöshet eller oförsiktighet.

– Detär omöjligt att ge någon allmän definition eftersom samtliga omständigheter idet enskilda fallet ska vägas in. Men grov oaktsamhet som regel innefattar ettmedvetet risktagande. Man inser att ens handlande kan leda till en viss ickeönskvärd konsekvens, men man begår handlingen ändå, säger Lennart Strinäs,chefsrådman vid Malmö tingsrätt.

– Stegetefter medvetet risktagande är att man har handlat med så pass stor likgiltighetatt gärningen bör bedömas som uppsåtlig, det så kallade likgiltighetsuppsåtet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SOS Alarm

Mer i ämnet