Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På en Airbnb förvarades 300 kilo knark till ett värde av 40 miljoner kronor Foto: Polisen

Två kvinnor döms för 300 kilo knark – hyrde rum via Airbnb

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig och en 29-årig kvinna dömdes idag till sju respektive sju år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Kvinnorna bedrev en storskalig knarkverksamhet från ett Airbnb i Sollentuna där över 300 kilo narkotika beslagtogs av polis vid ett tillslag.

Efter tio respektive åtta månader i häktet, meddelade idag tingsrätten sin dom mot de två kvinnor som bedrivit knarkverksamhet från ett lägenhetshotell i Sollentuna. Lägenheten hade de hyrt via Airbnb.

Mellan mars och april förra året förvarades 172 kilo cannabis, 13 kilo kokain, 118 kg amfetamin, 25 kg tramadol och en rad andra droger i lägenheten. Narkotikan bedöms uppgå till cirka 40 miljoner kronor. Under hela perioden fångade övervakningskameror på lägenhetshotellet leveranserna.

– Det som sticker ut och som är ovanligt är att det är två så pass unga kvinnor, som tidigare inte förekommit hos polisen och är helt ostraffade, sade åklagare Kevin Öksoz, när åtalet presenterades.

Upptäcktes av en slump

Det var när en polispatrull var vid fastigheten för ett annat ärende som cannabislukt kändes i trappuppgången.

”När vi gick in i aktuell korridor kändes en stark lukt av cannabis som kunde lokaliseras till rum xx” skriver polisen i sin rapport om varför man önskade en husrannsakan. När polispatrullen klev in i lägenheten hittades en ung kvinna sovandes i sängen.

I åklagarens bevisning finns utöver övervakningsfilmer även chatt-loggar från den krypterade appen Signal. Polisen har lyckats kartlägga kvinnornas aktivitet på internet i detalj.

I förhör framkommer det att den 29-åriga kvinnan följt utvecklingen kring sin vän på internet. Hon ska ha besökt en Flashback-tråd om knarktillslaget 220 gånger från dess att hennes kompanjon greps, tills att även 29-åringen kunde hämtas in till förhör, två månader senare.

Två män i 30-årsåldern döms också, den ene får fem års fängelse för att ha levererat narkotika och den andre ett år och åtta månader för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.